Fekete fokhagyma

Fekete fokhagyma – az új szuperélelmiszer, ami a konyhád és a bőröd kedvence lesz

Ha azt hitted, hogy a fokhagyma már semmivel sem tud meglepni, akkor készülj, mert itt a fekete fokhagyma – egy misztikus, édeskés, puha textúrájú különlegesség, amit nemcsak az egészséged, de az ízlelőbimbóid is imádni fognak. A trend elindult: a wellness-guruk, gasztrobloggerek és séfek már rég rákattantak, most pedig itt az idő, hogy te is felfedezd ezt a sötét kincset.

Mi is az a fekete fokhagyma?

A fekete fokhagyma valójában fermentált fehér fokhagyma, amelyet hosszú ideig (akár 2-3 hétig) érlelnek meleg, párás környezetben. Ezalatt a folyamat alatt a fokhagyma színe sötétbarnára, majd mélyfeketére változik, íze pedig teljesen átalakul: édeskés, balzsamecetre vagy aszalt szilvára emlékeztető aromájúvá válik.

Ez a különleges eljárás egyébként Ázsiából, pontosabban Koreából és Japánból ered, ahol évszázadok óta használják az immunrendszer erősítésére, a vitalitás fokozására és a hosszú élet titkaként.

 

Egészségügyi előnyei – nemcsak trend, hanem életmód

A fekete fokhagyma nemcsak finom, de igazi szuperélelmiszer. A fermentáció során csökken a nyers fokhagyma csípőssége, viszont megnő az antioxidáns-tartalma – kutatások szerint kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a hagyományos változat.

🔹 Szívbarát – csökkentheti a koleszterinszintet
🔹 Gyulladáscsökkentő – segíti a bőr tisztulását, javítja az általános közérzetet
🔹 Immunerősítő – különösen jól jön a megfázós időszakban
🔹 Prebiotikus hatású – segíti az emésztést és a bélflóra egyensúlyát

 

Így használd a fekete fokhagymát a konyhában – ötletek és inspiráció

A fekete fokhagyma selymes, umami-ban gazdag íze miatt tökéletes választás húsokhoz, salátákhoz, krémekhez vagy akár desszertekhez is (!). Mutatunk két könnyen elkészíthető, mégis különleges receptet:

 

🥗 Fekete fokhagymás vinaigrette salátához

Hozzávalók:

  • 4 gerezd fekete fokhagyma 
  • 1 evőkanál balzsamecet 
  • 1 teáskanál dijoni mustár 
  • 5 evőkanál olívaolaj 
  • 1 csipet só, frissen őrölt bors 

Elkészítés:
A fekete fokhagymát villával pépesítsd, majd keverd össze a mustárral és az ecettel. Apránként add hozzá az olajat, közben folyamatosan keverve, amíg krémes vinaigrette nem lesz belőle. Friss zöldsalátára öntve mennyei!

 

🍝 Fekete fokhagymás tésztaszósz mascarponéval

Hozzávalók:

  • 6 gerezd fekete fokhagyma 
  • 1 evőkanál olívaolaj 
  • 200 ml tejszín 
  • 2 evőkanál mascarpone 
  • Frissen reszelt parmezán 
  • Só, bors ízlés szerint 

Elkészítés:
A pépesített fekete fokhagymát futtasd meg olajon, majd öntsd rá a tejszínt. Add hozzá a mascarponét, ízesítsd, és főzd pár percig. A végén keverd bele a frissen főtt tésztát, szórd meg parmezánnal – és élvezd a selymes, édeskés-savanykás csodát!

 

Szépségápolásban is bevethető!

Nem vicc: a fekete fokhagyma egyre több kozmetikum összetevője, különösen bőrtisztító szérumokban és hajerősítő samponokban. Antioxidáns-tartalma segít a bőröregedés lassításában, valamint javíthatja a problémás, pattanásos bőr állapotát is.

Készíthetsz házi arcmaszkot is: pépesíts 2 gerezd fekete fokhagymát, keverd össze 1 teáskanál joghurttal és egy kis mézzel, majd vidd fel az arcodra 10 percre. Bőröd felfrissül, ragyogóbb és hidratáltabb lesz.

 

Hol szerezhetsz be fekete fokhagymát?

Ma már nem csak egzotikus boltokban lehet hozzájutni. A fekete fokhagyma megtalálható egészségboltokban, biopiacokon, vagy online delikát shopokban. Általában hámozva, kis dobozban árulják – és hűtés nélkül is sokáig eláll.

 

Egy kis fekete csoda a mindennapokra

A fekete fokhagyma nemcsak trendi, hanem sokoldalúan felhasználható, ízletes és egészséges – egyszerre gasztronómiai különlegesség és természetes vitaminbomba. Ha még nem próbáltad, itt az ideje, hogy a saját konyhádban is kipróbáld!

💡 Tipp: Kezd a reggelt egy szelet pirítóssal, amire vajat és pépesített fekete fokhagymát kensz – garantáltan különleges és tápláló indítás!

 

Kép forrása: anatur.hu

 

Ezek is érdekelhetnek:

Így hangolja újra a testedet és a lelkedet egy wellnesshétvége

Pálinkakalauz (nem csak) nőknek