2020. április 8.  Dénes
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Kerüljük a felesleges izgalmakat
2019. december 21. - Otthon
Vendégeket fogadni - nagy próbatétele ez lakásnak, házigazdának. Azért ne vigyük túlzásba az aggodalmaskodást, s tartsuk szem előtt, hogy az ilyesmi nem feltétlenül anyagiak vagy lakásméret kérdése. Összeszedtünk néhány apróságot, amivel előrelátóbban szervezhetjük az előkészületeket.

A téli hónapokban - és különösen így év vége táján - az átlagosnál gyakoribbak a családi, baráti összejövetelek és meghívások, amikor a vendéglátás fénypontját legtöbbször a közös étkezés jelenti: körbeüljük az asztalt, és hagyjuk magunkat a háziaktól kényeztetni. Házigazdaként természetesen nem csak vendégeink kulináris élvezetének kielégítésére kell gondolnunk, legalább ennyire fontos, hogy lakásunk egésze az ünnephez méltó arcát mutassa. Az magától értetődő, hogy időben megterítünk, kikészítjük a féltve őrzött szerviz darabjait, a csiszolt poharakat, az elegánsabb evőeszközöket, a márkásabb porcelánokat, szalvétákat és egyéb kiegészítőket, gondoskodunk megfelelő számú, kényelmes ülőalkalmatosságról. De ne feledkezzünk el arról sem, hogy házunk és lakásunk közvetlen környezete is az otthonunk tartozéka. Nem árt, ha a vendégek érkezése előtt házunk táját is rendbe tesszük, alaposan kitakarítjuk, esetleg virágokkal vagy mécsesekkel díszítjük.

A bejárati ajtó közelében alakítsunk ki alkalmi ruhatárat, ahol az érkezők kényelmesen el tudják helyezni holmijukat. Esős, havas időben legyen kéznél a cipők letörléséhez megfelelő rongy, kis seprű, esernyőtartó. Készítsünk elő néhány vázát az ajándékba kapott virágoknak. A toalettben, fürdőszobában jól látható helyre tegyünk ki vendégtörülközőket. Már az érkezések idején is emeli a hangulatot a kellemesen visszafogott, aláfestő zene. Ha nagyobb és zajosabb társaságot hívunk, azt jelezzük előre a szomszédoknak.

A vendéglátás általában akkor sikerül jól, ha tudomásul vesszük lehetőségeink határait, és nem akarunk nagyobb felhajtást csapni a kelleténél. A legfinomabb étel hatását is elrontja, ha nem megfelelő a tálalása, de az is igaz, hogy a kevésbé ízletes fogáson is javíthat a szép körítés. A központi kérdés többnyire az asztal mérete: ha népesebb társaságot hívunk meg, nemegyszer problémát jelent vendégeink leültetése és a szükséges hely kigazdálkodása. A legtöbbször az a gond, hogy kisebb az asztalunk, mint ahány embert le szeretnénk köré ültetni, vagy túl szűk a szobánk, így a vendéglappal megnövelt felületű asztalt csak akrobatikus tornamutatványok árán lehet megközelíteni. Az is gyakori hibaforrás, hogy a rosszul elhelyezett fények az asztalt körbeülők szemébe világítanak, ami zavarja a kellemes hangulat kialakulását. Ha nem elég hosszú az asztalunk, megtoldhatjuk a tetejére stabilan ráfektetett régi bútor- vagy ajtólappal, de több kisebb bútort is összetolhatunk, s akár a kerti asztalt is igénybe vehetjük - egy szép abrosz mindent ápol és eltakar.

A komfortosan megterített asztalon egy személy átlagos helyigénye 40x60 centiméter, a közepén hagyjuk szabadon egy mintegy 20 centiméteres sávot a tálalóedényeknek. A bútor kényelmes magassága 70-72 centi, vigyázzunk arra, hogy vendéget soha se ültessünk asztallábhoz. Ha kerek asztal áll rendelkezésünkre, könnyű dolgunk lesz az ültetéssel, mivel így mindenki egyenrangú, az evés is a legkényelmesebb, az emberek nem zavarják egymást a könyökükkel. Ugyanakkor a kerek asztalnak nagyobb a helyigénye, mint a téglalap formájúnak. Ez utóbbi esetében fontos eldönteni, ki kerül az asztalfőre. Ne feledjük: a szépen megterített asztal különleges hangulatot áraszthat akkor is, ha nem antik ezüstök és régi porcelánok díszítik. Elegáns gyertyákról viszont feltétlenül gondoskodjunk, mert ez az egyik leghálásabb és leghatásosabb hangulatkeltő elem.

Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
További cikkek
5 egyszerű szabály, ami megvédi a háziasszonyt
A legtöbb baleset otthon történik. »
Kellemes légkörben a leghangulatosabb kortyolni a kávét
Ha elfogadjuk, hogy a kávé megfelelő adagokban nem káros, akkor bátran meghívhatjuk barátainkat egy kellemes kávédélutánra. »
Élő szobrok vagy viruló lakótársak?
Egy kis zöld szigetet bárhol létrehozhatunk az otthonunkban. »
Karácsonyi kívánságlista: mit mondjunk a gyereknek?
Akkor jó a válogatás a vásárlásnál, ha közösen teszik, és nem a szülői tiltás, meg a gyermeki követelőzés a döntő. »
Az ünnepi meglepetés ne legyen alku tárgya
A karácsony közeledtével egyre több gyerek készít kívánságlistát, és egyre több szülő mondja gyermekének: Majd ha…. »
Otthon, édes otthon - de hogyan?
Megszerezted álmaid lakását, ott állsz az üres falak közt, és lázasan kattog az agyad, hogy milyen színű legyen a fal, milyen legyen az ágy, a szekrények. »
 
Az ágyneműt rendszeresen szellőztetni és mosni kell!
Az egészséges alváshoz nemcsak jó matracra és párnára van szükség, hanem tisztára is. »
Féltve őrzött vitaminjaink
Tároláskor csökken az ételek vitamintartalma. »
Így válik az asztal színpaddá
Mi a jobb: vendégeket várni vagy vendégnek lenni? Az első: a dekorálás élménye miatt! Hagyja magát inspirálni, hiszen most van az ünnepek szezonja. »
Kerüljük a felesleges izgalmakat
Vendégeket fogadni - nagy próbatétele ez lakásnak, házigazdának. »
Hajrában a készülődés - segít az alapos tervezés
Még néhány nap, és díszíthetjük a karácsonyfát. »
Ne hagyja tennivalóit az utolsó hétre
Az advent az ünnepre való ráhangolódás időszaka. »
Kalóriaégetés hatékonyan
Az egyik legolcsóbb, legnagyobb kalóriaigényű sport a futás.
Hatékony zsírégetés egyszerűen
Beköszöntött a tavasz, ideje megszabadulni a hideg időben esetleg megnőtt zsírpárnáktól.
Mélymerülés, irány a kád!
Engedjünk a kádba vizet, adjunk hozzá bűvös illatokat és balzsamos lágyítószereket, a kikapcsolódáshoz tegyünk fel kellemes zenét, gyújtsunk meg egy gyertyát, és 20 percen keresztül hintáztassuk magunkat a vízben, súlytalanul, lágyan.
Párkapcsolata érdekes fordulatot tartogat
Ha egyedül álló, akkor áprilisban robban be az életébe a nagy szerelem.
A séta is számít!
Mozgással könnyebben olvadnak a kilók.
Mintaétrend 1 napra: így hozd magad formába tavasszal!
Aki jól választja meg az étrendjét, megőrizheti az egészségét, és az életét is meghosszabbíthatja.
9 dolog, ami boldoggá tesz
Ha másokon segítünk, akkor magunknak is örömet szerzünk.
Orvosi segítséggel megelőzhető a bőrrák
Harcba indulnak a bőrgyógyászok a melanoma ellen.
Szépítőszer házilag!
A szépségápolásban néhány élelmiszernek, zöldségnek, valamint gyümölcsnek is nagy hasznát veheti, sőt a szépítőszereket otthon is elkészítheti.
Narancsbőr elleni testtekercselés
Ezt a kezelést a sok nő csípőjén és combján megjelenő apró kis bőr alatti túrós részek, a narancsbőr megszüntetésére találták ki.
Okozz neki örömet talpig ruhában
Biztosak vagyunk abban, hogy fantasztikus vagy az ágyban, és az a néhány szerencsés férfi, akit az a megtiszteltetés ért, hogy ezt megtapasztalhatta, csak örülhet hihetetlen mázlijának.
A jó emésztés 10 titka
Van hogy puffad, fáj a gyomra, s nem jó a közérzete? Hát persze, szinte mindenkivel előfordul.
 
Ma
20 / 3 °C
Holnap
21 / 3 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 945 napozó  
Mai névnap
Dénes
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
DIVAT
Könnyű lófarok
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
Siófok közkedvelt nyaraló övezetében, csodás
Siófok
31 791 826 Ft
Kék százszorszép (Brachyscome iberidifolia)
Egy kicsit talán furcsa, ha fehér, sárga vagy esetleg vörös virágú kék százszorszépet vásárol az ember.
Viszályvirág (Browallia speciosa)
A viszályvirág bokorszerű csucsorféle Dél-Amerika trópusi vidékeiről.
Álmok üvegből
A télikertépítés mellett számos érv szól.
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2019 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek