2017. március 27.  Hajnalka
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Ciprusi konyha, helyi jellegzetességek
2009. június 21. - Gasztronómia
Az igazi ciprusi konyhával ritkán találkozni a vendéglőkben, pedig rengeteg érdekes ételük van, köztük számos vegetáriánus fogás.

A legtöbb idelátogató a szabadban tartott, kiadós étkezéseken ismerkedik meg a ciprusi konyhával: hús (kebap vagy kleftiko), hal (grillezve vagy sütve), nagy adag patates (szalmakrumpli citromlével) és a mindenütt megtalálható khoriatiki salata, egyfajta parasztsaláta. Ez a görög változattól csak annyiban tér el, hogy befőzött kapricserek (kapari/gebre) hajtása is van benne, aminek nemcsak a bimbóját, hanem a levelét és a szárát is fogyasztják.

A meze szó szerint keveréket jelent, és laza öltözetben fogyasztható. Egyik fogász hozzák a másik után (számuk kb. 20), először a (tunkolni való) mártásokat, aztán a különféle ételeket, mindig aszerint, hogy mi akad a konyhán. A jobb éttermekben ezt a mezedes során tálalják.

A hagyományos görög és török ételek azonosak, és gyakran hasonló a nevük is. Előételként szolgál a hummus/humus (csicseriborsószósz), taramas/tarama (füstölt tőkehalikra), talatouri/cacik (joghurt mentával, uborkával), tahine/tahin (szezánkrém citrommal) és elies/zeytin (zöld olíva zúzott fokhagymával és tört koriandermaggal).

A paraszti főzelék gyakran valamilyen jóízű egytálételt jelent, ilyen például a louvia me kolokithakia/burulce (szemes bab cukkinival és olívaolajjal) vagy a bamies/bamya (egy hibiszkusz-féle, az okra termése paradicsom- mártással). A trahanas/tarhana szárított kekszféle hajdinából és joghurtból, ezt a ciprusi sajttal (halloumi) együtt levesbetétként fogyasztják. Aki maga akar főzni, az a déli országrészben kiváló minőségű zöldségféléket vásárolhat. Csodálatos a paradicsom, peppers, aubergines, articsóka és avokádó.

A tojást (avgá/yumurta) gyakorta omlettnek sütik meg, hozzáadva mindazt, amit az évszak kínál. Ősszel erdei gombákat tesznek bele, tavasszal vékony vadspárgát vagy strouthia-t (szó szerint kis verebek), ami a közönséges habszegfű levele és fiatal hajtása.

A hal általában igen drága, mert a sziget partjainál csak keveset fognak. Mégis feltétlenül érdemes megkóstolni a következő fajtákat: barbouuni/barbun (grillezett tengeri márna), maridhes/gopes (sült ponty) és xifia (olajban, citromlében pácolt kardhal, grillen sütve). A fritőzben készült tintahal (kalamarakia/kalamar) nagyon ízletes, ha frissen fogták, de a legtöbb étterembe a Távol-Keletről hozzák.

Az életszínvonal emelkedésével együtt nőtt a húsfogyasztás. Ezért a vendéglátó gyakran kötelességének érzi, hogy húsétel kerüljön az asztalra, mint pl. hiromeri (füstölt sonka), keftedes/kofte (húsgombócok), loundza (füstölt disznóhús), souvlakia/sis kebap (grillezett kebab). A kleftiko/küp kebap bárányból készült, a húst órákon át párolják saját levében, a lezárt kemencében: ezt a technikát használják a legtöbb bárány és kecskéből készült ételnél. A tavas/tava szintén párolt étel: marha vagy nyúl sok hagymával.

Cipruson köztudottan sok citrusféle terem, de a megfelelő évszakban van más is: alma, körte, sárga- és őszibarack, nektarin (kopaszbarack), apró banán a déli partról, sárgadinnye és gránátalma. Cseresznyeszedéskor jó csemege a szirupban eltett gyümölcs, a glyka.

Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Vad hullámok
Nem a hajfény a titok nyitja
Vizes hatású textúra
További cikkek
Egyszerű gyümölcsös élvezetek - 3 rendkívül finom nyári édesség
Ha nem is lesz túl gazdag az idei gyümölcstermés, azért a főidényben érdemes néhány finom édességet elkészíteni belőlük. »
Szív alakú finomság az ünnepekre
A vaníliás koszorú szerkesztőségünk kedvenc aprósüteménye. »
Borral főzött és sütött fogások - 3 különleges recept
A bor íze, zamata finomítja az ételt. »
Alufóliába csomagolva kíméletesen sül a zöldség
A zöldségköret általában párolva kerül a tányérra, de ezt nem mindenki fogyasztja szívesen. »
Két mesés almás finomság
Az a legjobb, ha hazait eszünk, gyakran csupán lé formájában kerül az asztalunkra, de mesés finomságok készíthetőek vele. »
Befőzés patikai szigorral
A finom kompóthoz vagy lekvárhoz nem elég a recept pontos betartása. »
 
Ha bio, akkor egészségesebb is?
A bioélelmiszerek egészségesebbek. »
Gömbölyítsen gombócokat! - három egyszerű, de nagyon finom recept
A mennyei étkek közé sorolják sokan a gombócokat, legyen túros-, szilvás-, gőzgombóc-, egy biztos, senki sem marad éhen a családban. »
Friss, ropogós és ízletes legyen - 3 különleges virslis recept
Spórolni soha sem szégyen, különösen, amikor a világ is erre kényszerít minket. »
5 hasznos tanács zöldség fagyasztásához
Sok családban a befőzés mellett (helyett) egyre gyakrabban jut szerephez a fagyasztás. »
14 zöldség-gyümölcs, amivel meg kell barátkoznunk
A táplálkozás életminőségünk egyik garanciája - persze csak ha a megfelelő dolgokat esszük. »
Három különleges túrós finomság
Mi is a túró? A sajtok éretlen alapanyaga, amely oltóenzim hatására a tejből kicsapódik. »
A magány gyógyítható - 7 tuti tipp, hogyan csináld
Nincsenek egyedül a magányosok: sokan osztoznak a sorsukban.
Ne stresszelj már annyira
Sokak szerint a sok stressz életünk megrontója.
Friss zöldek és méregtelenítés
Tavaszi étrendünkből kerülendők a zsíros ételek és az alkohol.
Így frissülj fel tavasszal testileg-lelkileg!
Friss illatok, üde színek - még a lelkünk is fellélegzik a tavasz érkezésével.
Hozd tested formába! 10 perces gyakorlatsor
Kezdők számára eszményi ez a gyakorlatsor, de ugyanolyan hasznos lehet a tapasztaltabbak számára is.
A mindentudó hormonok
Szeretet, boldogság, öröm, félelem, bosszúság - mindezt a hormonok keltik életre az emberben.
5 házi praktika, hogyan varázsold üdévé a szempárt
Reggelente a tükörben sokszor látunk a szem alatt árnyékokat.
Ügyes háziasszonynak jó barátja az olajsütő
Sütéskor örök gond, hogy a lakást elárasztja a zsírszag.
Önmegvalósítás a párkapcsolatban
A párkapcsolatban általában a Kosoké, Oroszlánoké, Nyilasoké a vezető szerep.
A csillagjegyek és a szerelem
Hogy kinek mit jelent a boldogság, nagyban függ attól, melyik csillagjegyben született.
Szívderítő trükkök, hogy megszeresd a novembert
Ezernyi örömöt tartogat az ősz, nem érdemes hát szomorkodni.
Édes keserűségek csökkentik a gyulladást
A kesernyés gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények nem csupán jellegzetes ízük, de egészségünkre gyakorolt jótékony hatásuk miatt sem hiányozhatnak az étlapunkról.
 
Ma
13 / 1 °C
Holnap
16 / 5 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 949 napozó  
Mai névnap
Hajnalka
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
 
  Victorinox Swiss Card Lite  
DIVAT
2017-es tavaszi szépségtrendek: fruzira-, smink- és manikűr
 
 
PLETYKA
David Bowie nyerte el posztumusz a Brit Awards zenei gála fődíjait
 
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
Keleti pályaudvartól pár percre, csendes
Budapest 7. kerület
20 990 000 Ft
Albert Showcase óra
Sven Stornebel német dizájner tervezte az Albert órát, ami egy rendkívül színes, játékos megoldás.
Ültessünk zöldfűszereket!
A virágágyak között is jól mutatnak a fűszerek, a zöldfűszerek azonban sok napot ígényelnek.
W&M lámpa Maxim Maximov-tól
Az orosz tervező nem bízott semmit a véletlenre a W&M lámpa elkészítésekor.
    Nyerj 10000 forint értékű KIKA vásárlási utalványt! ( x )  
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2016 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek