2017. október 17.  Hedvig
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Ciprusi konyha, helyi jellegzetességek
2009. június 21. - Gasztronómia
Az igazi ciprusi konyhával ritkán találkozni a vendéglőkben, pedig rengeteg érdekes ételük van, köztük számos vegetáriánus fogás.

A legtöbb idelátogató a szabadban tartott, kiadós étkezéseken ismerkedik meg a ciprusi konyhával: hús (kebap vagy kleftiko), hal (grillezve vagy sütve), nagy adag patates (szalmakrumpli citromlével) és a mindenütt megtalálható khoriatiki salata, egyfajta parasztsaláta. Ez a görög változattól csak annyiban tér el, hogy befőzött kapricserek (kapari/gebre) hajtása is van benne, aminek nemcsak a bimbóját, hanem a levelét és a szárát is fogyasztják.

A meze szó szerint keveréket jelent, és laza öltözetben fogyasztható. Egyik fogász hozzák a másik után (számuk kb. 20), először a (tunkolni való) mártásokat, aztán a különféle ételeket, mindig aszerint, hogy mi akad a konyhán. A jobb éttermekben ezt a mezedes során tálalják.

A hagyományos görög és török ételek azonosak, és gyakran hasonló a nevük is. Előételként szolgál a hummus/humus (csicseriborsószósz), taramas/tarama (füstölt tőkehalikra), talatouri/cacik (joghurt mentával, uborkával), tahine/tahin (szezánkrém citrommal) és elies/zeytin (zöld olíva zúzott fokhagymával és tört koriandermaggal).

A paraszti főzelék gyakran valamilyen jóízű egytálételt jelent, ilyen például a louvia me kolokithakia/burulce (szemes bab cukkinival és olívaolajjal) vagy a bamies/bamya (egy hibiszkusz-féle, az okra termése paradicsom- mártással). A trahanas/tarhana szárított kekszféle hajdinából és joghurtból, ezt a ciprusi sajttal (halloumi) együtt levesbetétként fogyasztják. Aki maga akar főzni, az a déli országrészben kiváló minőségű zöldségféléket vásárolhat. Csodálatos a paradicsom, peppers, aubergines, articsóka és avokádó.

A tojást (avgá/yumurta) gyakorta omlettnek sütik meg, hozzáadva mindazt, amit az évszak kínál. Ősszel erdei gombákat tesznek bele, tavasszal vékony vadspárgát vagy strouthia-t (szó szerint kis verebek), ami a közönséges habszegfű levele és fiatal hajtása.

A hal általában igen drága, mert a sziget partjainál csak keveset fognak. Mégis feltétlenül érdemes megkóstolni a következő fajtákat: barbouuni/barbun (grillezett tengeri márna), maridhes/gopes (sült ponty) és xifia (olajban, citromlében pácolt kardhal, grillen sütve). A fritőzben készült tintahal (kalamarakia/kalamar) nagyon ízletes, ha frissen fogták, de a legtöbb étterembe a Távol-Keletről hozzák.

Az életszínvonal emelkedésével együtt nőtt a húsfogyasztás. Ezért a vendéglátó gyakran kötelességének érzi, hogy húsétel kerüljön az asztalra, mint pl. hiromeri (füstölt sonka), keftedes/kofte (húsgombócok), loundza (füstölt disznóhús), souvlakia/sis kebap (grillezett kebab). A kleftiko/küp kebap bárányból készült, a húst órákon át párolják saját levében, a lezárt kemencében: ezt a technikát használják a legtöbb bárány és kecskéből készült ételnél. A tavas/tava szintén párolt étel: marha vagy nyúl sok hagymával.

Cipruson köztudottan sok citrusféle terem, de a megfelelő évszakban van más is: alma, körte, sárga- és őszibarack, nektarin (kopaszbarack), apró banán a déli partról, sárgadinnye és gránátalma. Cseresznyeszedéskor jó csemege a szirupban eltett gyümölcs, a glyka.

Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Alkalmi és mélyreható
Missoni
Ferde konty
További cikkek
Segítünk, mit egyél! Kalóriaszámláló konyhaművészet
Ha számoljuk a kalóriákat, leadhatunk a súlyunkból anélkül, hogy az ételek élvezetéről le kellene mondanunk. »
Egyszerű gyümölcsös élvezetek - 3 rendkívül finom nyári édesség
Ha nem is lesz túl gazdag az idei gyümölcstermés, azért a főidényben érdemes néhány finom édességet elkészíteni belőlük. »
Szív alakú finomság az ünnepekre
A vaníliás koszorú szerkesztőségünk kedvenc aprósüteménye. »
Borral főzött és sütött fogások - 3 különleges recept
A bor íze, zamata finomítja az ételt. »
Alufóliába csomagolva kíméletesen sül a zöldség
A zöldségköret általában párolva kerül a tányérra, de ezt nem mindenki fogyasztja szívesen. »
Két mesés almás finomság
Az a legjobb, ha hazait eszünk, gyakran csupán lé formájában kerül az asztalunkra, de mesés finomságok készíthetőek vele. »
 
Fejedelmi menü mindennapokra - 3 recept a lakomához
Lakmározni nemcsak ünnepi alkalomból lehet, hanem önjutalmazásként is. »
Ha bio, akkor egészségesebb is?
A bioélelmiszerek egészségesebbek. »
Gömbölyítsen gombócokat! - három egyszerű, de nagyon finom recept
A mennyei étkek közé sorolják sokan a gombócokat, legyen túros-, szilvás-, gőzgombóc-, egy biztos, senki sem marad éhen a családban. »
Friss, ropogós és ízletes legyen - 3 különleges virslis recept
Spórolni soha sem szégyen, különösen, amikor a világ is erre kényszerít minket. »
5 hasznos tanács zöldség fagyasztásához
Sok családban a befőzés mellett (helyett) egyre gyakrabban jut szerephez a fagyasztás. »
14 zöldség-gyümölcs, amivel meg kell barátkoznunk
A táplálkozás életminőségünk egyik garanciája - persze csak ha a megfelelő dolgokat esszük. »
Tea a testnek és a léleknek
Egy csésze még nem okoz csodát, de segít a megnyugvásban.
Kedvetlen, fáradt? Lehet, a mája rendetlenkedik!
A máj jó ideig szó nélkül gondoskodik a jégkrém, a tejszínhab, a sült krumpli, a sör vagy a gyomorkeserű okozta károk enyhítéséről.
Hogyan csökkenthetjük a poratkaveszélyt?
Az állandó lesben álló, mikroszkóp nélkül láthatatlan, apró házi poratka otthonunk természetes szemételtakarítója.
Jól kezelhető a szénanátha
Még nem ért véget a pollenszezon.
Fogcsikorgatás veszélyei: jobb, ha odafigyelsz rá!
Fáj a feje, feszül a válla? Elképesztő, hogy éjszakai fogcsikorgatás okozza a galibát.
Hogyan tartsuk meg az álomsúlyt a fogyókúra befejezése után?
Végre véget ért a fogyókúra, s ismét a régi kedvenc farmerünket hordjuk.
A hátfájás a fejben kezdődik
Alig van ma olyan felnőtt, aki ne ismerné a stressz okozta kínokat.
Az elhízás veszélyesebb az alkoholnál
Aki azt gondolja, hogy csak a nagy mennyiségű alkohol veszélyes a májra, az nagyon - stílszerűen szólva: súlyosan - téved!
Nagy levegővel boldogan - 3 légzési gyakorlat, ami megöli a stresszt
Az izgalomtól szinte kifogyunk a szuszból.
Támadnak a pajzstetvek
Szobanövényeink egyik leggyakoribb kártevője a pajzstetű.
Beavassuk-e a főnököt?
Minden munkahelyen alakulnak barátságok, bimbóznak szerelmek, de azért jobb nem összekeverni a hivatalt és a magánéletet.
Álomfejtés alapfokon
Megálmodni a megoldást - hányszor képzelte el magának a diák, amikor már lebukik a feje a fáradtságtól, és sehogyan sem jut a feladat végére.
 
Ma
12 / 7 °C
Holnap
10 / 5 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 949 napozó  
Mai névnap
Hedvig
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
 
  AEG HR 5636 Villanyborotva, Fehér  
DIVAT
Alkalmi és mélyreható
 
 
PLETYKA
David Bowie nyerte el posztumusz a Brit Awards zenei gála fődíjait
 
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
Szolnoki szuterén pince 358nm határozatlan időre kiadó
Szolnok
150 000 Ft
F-Fehér ház Japánban
Takaro Yamamoto építész nagyot álmodott, tókiói székhelyén magánudvart épített a családi házba.
Fonal váza Aurélie Richard
A francia dizájner Aurélie Richard egyszerű faelemeket kötött össze fonallal, középen egy üveg vázával.
A "Veth Villa" Hollandiából
Egy holland érdekeltségű építőipari cég, a 123 DV munkáját láthatjuk az alábbi képsorozaton a hollandiai Hattem városából.
    Nyerj 10000 forint értékű KIKA vásárlási utalványt! ( x )  
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2017 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek