2020. szeptember 21.  Máté
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Szimpla lecsó élénk fantáziával: 3 különleges lecsó, amit el kell készítened
2020. szeptember 09. - Gasztronómia
A változatosság a lecsó esetében is gyönyörködtet. Frissen, de télire eltéve is ízletes étel.

A paprika és a paradicsom feldolgozva is sokat megőriz hasznos tartalmából.
A paradicsom a népszerűségét a benne lévő egészségvédő anyagoknak köszönheti. Kicsi az energiatartalma, úgyhogy diétázók is bátran falatozhatnak belőle. A minimális szénhidrát mellett van benne fehérje, rost, kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor. Minél kisebb a bogyó, annál gazdagabb C-vitaminban. Segíti a mellékvese, a máj működését, gátolja a rák kialakulását, erősíti az immunrendszert. A gyerekek étvágyát javítja.
A paprikában fontos anyag a benne rejlő csípős erő, a gyógyhatású kapszaicin. Orvosság alapanyagaként használják, főleg reuma elleni készítményekben. E növény legfontosabb alkotórésze a C-vitamin. A hegyes zöld típusba tartozók általában vitamindúsabbak, mint társaik.
Bár ritkán lehet olyasmit hallani, hogy unom a lecsót, a két alapanyag más növényekkel kombinálható. Elő a zöldbabbal, zöldborsóval, krumplival, padlizsánnal, cukkinivel!

1. Burgonyás lecsó

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg húsos szalonna, 10 dkg hagyma, 50 dkg paprika, 30 dkg paradicsom, 40 dkg apró burgonya, 2 tk. fűszerpaprika, erős paprika ízlés szerint, só.

Elkészítés:

1. A szalonnát vágja apró kockára. A hagymát tisztítsa meg, és szeletelje vékonyra. A paradicsomokat tegye lobogó vízbe 8-10 másodpercre. Hűtse le, húzza le a héját, aztán vágja cikkekre. A paprikákat magozza ki és szeletelje fel. Tisztítsa meg a burgonyákat, és vágja fel őket.
2. Lábasban pirítsa zsírjára a szalonnát. Tegye rá a hagymát. Dinsztelje üvegesre. Szórja meg a fűszerpaprikával, keverje el, öntsön rá 1 deciliter vizet. Tegye bele a burgonyát, sózza, és ízlés szerint szórja meg erős paprikával. Párolja lefedve 10 percig.
3. Tegye bele az összevágott paprikát. Adjon hozzá kis vizet, és párolja tovább öt percig, de már fedő nélkül. Amikor a paprika félig puha, mehet bele a paradicsom és a só. Puhítsa még 5-10 percig. Gazdagíthatja cukkinivel.

2. Zöldbabbal, zöldborsóval párolva

Hozzávalók 4 személyre: 2 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kis zellergumó, 1 kis fej káposzta, 1 kis zellergumó, 1 kis fej káposzta, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 1 paradicsompaprika, 5 paradicsom, 1 cs. petrezselyem, 8 ek. olaj

Előkészítés: Vágja darabokra a zöldségeket. Aprítsa fel a petrezselymet. Melegítse elő a sütőt 180 fokra.

Elkészítés:

1. Mély tűzálló tálban forrósítson olajat. Rétegezze bele a zöldségeket: a hagymát, rá a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert, a káposztát, a zöldborsót, a zöldbabot, a paprikát és a paradicsomot.
2. Rázogassa össze. Szórja meg sóval, borssal, petrezselyemmel, öntözze meg 2-3 deciliter vízzel.
3. Alufóliával fedje le, tegye be a sütőbe, és párolja puhára.

3. Ratatouille, a mediterrán változat

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg padlizsán, 20 dkg paradicsom, 20 dkg színes paprika, 20 dkg cukkini, 10 dkg gomba, 4 ek. olívaolaj, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 1 tk. finomra vágott bazsalikom, 1 dl paradicsom-ivólé.

Előkészítés: A paprikákat, a cukkinit, a gombát, a hagymákat tisztítsa meg és kockázza fel. A padlizsánt aprítsa fel 1x1 centiméteres kockákra, sózza meg, és letakarva 15 percig hagyja állni. A paradicsomok tetejét vágja be. Mártsa forró vízbe a szemeket, majd hideg vízben hűtse le és húzza le a héját. Vágja ketté, kaparja ki a magját, és kockázza fel.

Elkészítés:

1. Az olaj felét serpenyőben forrósítsa fel. Tegye bele a padlizsánt, pirítsa meg, majd szedje ki. Öntse a serpenyőbe a maradék olajat. Amikor forró, tegye rá a hagymát és kicsit pirítsa. Adja hozzá a paprikákat, a cukkinit, a gombát, és pirítsa össze.
2. Tegye rá a fokhagymát, a petrezselymet, a bazsalikomot, sózza, borsozza. Öntse bele a sült padlizsánt, a paradicsomlevet, és letakarva 10 percig párolja. A paradicsomot is szórja rá, forralja össze, és ha nem kell teljesen puhának lenniük, maradjon tartásuk, jól haraphatóak legyenek. Frissen tálalja.

Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Eltűzött tincsek
Fonni mindenki tud
Hajkorona
További cikkek
Három különleges túrós finomság
Mi is a túró? A sajtok éretlen alapanyaga, amely oltóenzim hatására a tejből kicsapódik. »
Az ebéd ereje: a saláta lehet a nyerő
A legtöbb ember számára az ebéd gyors, valamit bekapok esemény. »
Segítünk, mit egyél! Kalóriaszámláló konyhaművészet
Ha számoljuk a kalóriákat, leadhatunk a súlyunkból anélkül, hogy az ételek élvezetéről le kellene mondanunk. »
Grízes sütemény szederrel
Közismert a rántott hús és a tejbegríz. »
3 vitamindús paradicsomos recept
A piros, napérlelte paradicsom ételeink főszereplője. »
Ha megtudod, miből készül, akkor is megeszed?
Mitől piros az energiaital? Ha nem tudja, olvassa el ezt a cikket. »
 
Szimpla lecsó élénk fantáziával: 3 különleges lecsó, amit el kell készítened
A változatosság a lecsó esetében is gyönyörködtet. »
Gyorsabb és olcsóbb: befőzés helyett fagyasztás
A zöldséget csomagolás előtt érdemes blansírozni, így több mint egy évig is eláll a jégen. »
Sütőpor vagy élesztő, avagy így készül a jó süti
A legideálisabb kelesztőszer, amelyet minden mai korral haladó háziasszony élesztő helyett használ: a sütőpor. »
3 nap 2 kiló mínusz paradicsomkúrával
Nyáridőben tán nincs népszerűbb zöldség. »
Piros, de ne legyen poros! Tippek a konyhába
Vannak dolgok, amit a régiek tudtak. »
Hűsít és folyadékot pótol: egyszerű nyári levesek
Szinte bármiből készülhet hideg gyümölcsleves, ráadásul gyorsan elkészülnek. »
Fejleszd az SI-det!
A témába vágó könyvek és ismeretterjesztő filmek mellett a leghatékonyabb módja a szexuális intelligencia fejlesztésének egy olyan partner, akivel őszintén lehet beszélgetni.
Melyik csoportba tartozol?
Megfelelő diéta kiválasztása nehéz és időigényes.
Fogyókúra: Nem tesz jót a túl sok állati fehérje
A magas fehérjetartalmú étrend miatt károsodhat a bélrendszer baktériumflórája, és fokozza a potenciálisan káros bakteriális anyagcseretermékek mennyiségét a belekben.
3 napos diéta: Esti szendviccsel is fogyhat
A fogyókúrák többségéhez főzni kell.
5 érv, hogy miért élj boldog párkapcsolatban
Az együttélés szövetség, amelyben gyakran kell kompromisszumot kötni, esetleg áldozatot hozni - mindkét félnek.
Vajon mi a jó a nőnek húsztól kilencvenkilenc éves korig?
Közhely, hogy minden kornak megvan a szépsége.
Rendezgetünk a gardróbban
Minden szezonváltáskor sort kell keríteni egy kis rendezgetésre.
A szemölcsök az immunrendszer gyengülését jelzik
Akárcsak az influenzás megbetegedést, a szemölcsök kialakulását is vírusfertőzés okozza.
8 jó tanács zűrzavaros nőszemélyeknek
Az ember lánya futva közlekedik, mégis mindenhonnan elkésik, látástól vakulásig dolgozik, mégis egyre nagyobb kupacban gyűl íróasztalán a hátralék.
Keresztallergia: szinte kiszámíthatatlan
Számos dolog keseríti meg az allergiások életét, de talán a legmeglepőbb és legkiszámíthatatlanabb - a keresztallergiás reakció.
Boldog házasság titka
A párkapcsolatok ma átlagosan tizenegy évig tartanak.
6 pimasz kérdés, hogy jobb legyen az orgazmusod
Csúcsra járni sajnos a nőknek több időre van szükségük, mint a férfiaknak.
 
Ma
30 / 14 °C
Holnap
28 / 13 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 947 napozó  
Mai névnap
Máté
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
DIVAT
Eltűzött tincsek
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
Családi ház
Nyíregyháza
48 000 000 Ft
A "szivárvány ház" Londonból
A következő képekkel elsősorban fiatalabb és merészebb olvasóinknak próbálunk kedveskedni.
"Real Parque Loft"
A Brazil származású építész és dizájner Diego Revollo nemrég fejezte be a "Real Parque Loft" névre keresztelt épületét São Paulo egyik lakóövezetében.
A "Tamatsu-ház" Kenji Ido tervezésében
Jellemzően szűk éleket használt Kenji Ido, ezáltal képes volt a nyitott tereket maximalizálni már az alaprajzon is.
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2020 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek