2017. október 17.  Hedvig
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Borral főzött és sütött fogások - 3 különleges recept
2015. november 07. - Gasztronómia
A bor íze, zamata finomítja az ételt. Gyenge, jellegtelen borokkal nem is szabad kísérletezni.

A borral való főzés a gasztronómia különleges területe. Majdnem mindenhez, a hidegkonyhai készítményeket is beleértve, lehet több-kevesebb bort önteni.
A borral a szőlő eredeti íze, zamata kerül be az ételbe. Az alkohol főzés közben elpárolog, tehát az autósoknak sem kell tartaniuk a szondáztatástól.
Bor használható levesek készítéséhez is. Pikánsabb a hús- és csontleves, sőt még az erőleves is egy-egy kanál borral.
A halak remekül párolhatók natúr vagy fűszerezett fehérborban. A barna húsú halak a rozét vagy a könnyedebb vörösborokat kedvelik, a pecsenyehúsok szintén meghálálják a boros pácolást vagy sütés közbeni locsolgatást. Ilyen a vörösboros marhapörkölt vagy a vadhús. A szárnyasok közül a libához az újborok, a kacsához inkább az érettebb vörösek passzolnak.
Az ételhez lehetőleg azt a bort szervírozza a házigazda, amivel a fogás készült.

1. Sertéskaraj raguval

Hozzávalók 4 adaghoz: 4 szelet sertéskaraj, 0,5 dl olaj, 0,5 olívaolaj, 2 dl vörösbor, 10 dkg póréhagyma, 30 dkg cukkíni, 30 dkg paradicsom, só, darált bors, 1 ek. oregano. A körethez: 40 dkg főtt, áttört burgonya, 10 dkg liszt, 1 tojás, só, őrölt fehérbors

Elkészítés:

1. A húst mossa meg, sózza, borsozza. Tisztítsa meg a zöldségeket. A hagymát fél karikákra, a cukkínit fél centi vastag fél karikákra vágja. Héjazza le a paradicsomokat, kaparja ki a belsejüket, s vágja cikkekre.
2. Forralja a bort a harmadára, közben süsse ki a húst olajon.
3. Az olívaolajon pirítsa meg a hagymát és a cukkínit, sózza, borsozza. Tegye rá a paradicsomcikkeket, és öntse rá a bort. Szórja meg oregánóval, és forralja össze. A ragut öntse rá a serpenyőben lévő sült húsra, majd tálalja.
4. A körethez keverje össze a lisztet az áttört burgonyával, tojással, sóval, borssal. Formázzon lepényeket, s kevés, nem túl forró olajon süsse meg.

2. Fehérboros, gombás, sajtos halfilé burgonyával

Hozzávalók 4 adaghoz: 60 dkg fehér húsú halfilé, 2 dl fehérbor, 10-10 dkg sárgarépa, szárzeller, cukkíni, póréhagyma, színes paprika, 1 dl tejszín, só, darált bors, 10 dkg reszelt sajt, 3 dkg vaj, 15 dkg gomba, 1 ek. vágott zellerzöld, 2 ek. olaj

Elkészítés:

1. Tisztítsa és mossa meg a zöldségeket. A gombát vágja szeletekre, a többi zöldséget vékony csíkokra. Olajon pirítsa meg a gombát, sózza, borsozza és keverje bele a zellerzöldet.
2. Vajazzon ki egy hőálló tálat. Tegye bele a vékonyra vágott zöldségeket, sózza, borsozza. Helyezze rá a sózott halszeleteket. Öntse rá a bort és a tejszínt. A halszeletekre tegye a pirított gombát, majd szórja meg sajttal.
3. Tegye 180 fokos sütőbe 20 percre. Amikor kész, frissen, petrezselymes burgonyával körítve tálalja.

3. Borkrémes palacsinta

Hozzávalók 4 adaghoz: A tésztához: 2 tojás, 2 dkg cukor, 20 dkg liszt, 2 dl tej, só, olaj. A krémhez: 3 dl fehérbor, 4 szem szegfűszeg, 1 kis darab fahéj, 10 dkg cukor, 4 dkg mazsola, 3 tojássárgája, 1 ek. liszt, 2 dl tejszínből kemény hab

Elkészítés:

1. Tegye fel főni a bort 1 dl vízzel, szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral és a mazsolával. Amikor 3 decire forrt, szűrje le egy keverőtálba. Keverje el benne a lisztet és a tojások sárgáját. Gőzön, keverés mellett sűrítse be.
2. A tojásból cukorral, liszttel, tejjel, sóval és szódavízzel készítsen jól terülő tésztát. A szokásos módon süsse meg.
3. A krémet keverje el a főtt mazsolával és a tejszínhabbal. A palacsintákat hajtsa négybe, vegye a kezébe. Nyissa ki az egyik hajtásnál, oda töltse a krémet. Juharsziruppal meglocsolva kínálja.

Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Alkalmi és mélyreható
Missoni
Ferde konty
További cikkek
Segítünk, mit egyél! Kalóriaszámláló konyhaművészet
Ha számoljuk a kalóriákat, leadhatunk a súlyunkból anélkül, hogy az ételek élvezetéről le kellene mondanunk. »
Egyszerű gyümölcsös élvezetek - 3 rendkívül finom nyári édesség
Ha nem is lesz túl gazdag az idei gyümölcstermés, azért a főidényben érdemes néhány finom édességet elkészíteni belőlük. »
Szív alakú finomság az ünnepekre
A vaníliás koszorú szerkesztőségünk kedvenc aprósüteménye. »
Borral főzött és sütött fogások - 3 különleges recept
A bor íze, zamata finomítja az ételt. »
Alufóliába csomagolva kíméletesen sül a zöldség
A zöldségköret általában párolva kerül a tányérra, de ezt nem mindenki fogyasztja szívesen. »
Két mesés almás finomság
Az a legjobb, ha hazait eszünk, gyakran csupán lé formájában kerül az asztalunkra, de mesés finomságok készíthetőek vele. »
 
Fejedelmi menü mindennapokra - 3 recept a lakomához
Lakmározni nemcsak ünnepi alkalomból lehet, hanem önjutalmazásként is. »
Ha bio, akkor egészségesebb is?
A bioélelmiszerek egészségesebbek. »
Gömbölyítsen gombócokat! - három egyszerű, de nagyon finom recept
A mennyei étkek közé sorolják sokan a gombócokat, legyen túros-, szilvás-, gőzgombóc-, egy biztos, senki sem marad éhen a családban. »
Friss, ropogós és ízletes legyen - 3 különleges virslis recept
Spórolni soha sem szégyen, különösen, amikor a világ is erre kényszerít minket. »
5 hasznos tanács zöldség fagyasztásához
Sok családban a befőzés mellett (helyett) egyre gyakrabban jut szerephez a fagyasztás. »
14 zöldség-gyümölcs, amivel meg kell barátkoznunk
A táplálkozás életminőségünk egyik garanciája - persze csak ha a megfelelő dolgokat esszük. »
Tea a testnek és a léleknek
Egy csésze még nem okoz csodát, de segít a megnyugvásban.
Kedvetlen, fáradt? Lehet, a mája rendetlenkedik!
A máj jó ideig szó nélkül gondoskodik a jégkrém, a tejszínhab, a sült krumpli, a sör vagy a gyomorkeserű okozta károk enyhítéséről.
Hogyan csökkenthetjük a poratkaveszélyt?
Az állandó lesben álló, mikroszkóp nélkül láthatatlan, apró házi poratka otthonunk természetes szemételtakarítója.
Jól kezelhető a szénanátha
Még nem ért véget a pollenszezon.
Fogcsikorgatás veszélyei: jobb, ha odafigyelsz rá!
Fáj a feje, feszül a válla? Elképesztő, hogy éjszakai fogcsikorgatás okozza a galibát.
Hogyan tartsuk meg az álomsúlyt a fogyókúra befejezése után?
Végre véget ért a fogyókúra, s ismét a régi kedvenc farmerünket hordjuk.
A hátfájás a fejben kezdődik
Alig van ma olyan felnőtt, aki ne ismerné a stressz okozta kínokat.
Az elhízás veszélyesebb az alkoholnál
Aki azt gondolja, hogy csak a nagy mennyiségű alkohol veszélyes a májra, az nagyon - stílszerűen szólva: súlyosan - téved!
Nagy levegővel boldogan - 3 légzési gyakorlat, ami megöli a stresszt
Az izgalomtól szinte kifogyunk a szuszból.
Támadnak a pajzstetvek
Szobanövényeink egyik leggyakoribb kártevője a pajzstetű.
Beavassuk-e a főnököt?
Minden munkahelyen alakulnak barátságok, bimbóznak szerelmek, de azért jobb nem összekeverni a hivatalt és a magánéletet.
Álomfejtés alapfokon
Megálmodni a megoldást - hányszor képzelte el magának a diák, amikor már lebukik a feje a fáradtságtól, és sehogyan sem jut a feladat végére.
 
Ma
12 / 7 °C
Holnap
10 / 5 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 949 napozó  
Mai névnap
Hedvig
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
 
  Credo Solingen Körömcsípő, 10 cm  
DIVAT
Alkalmi és mélyreható
 
 
PLETYKA
David Bowie nyerte el posztumusz a Brit Awards zenei gála fődíjait
 
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
3. keri zöldövezeti, két generációs, medencés, parkosított villa!
Budapest 3. kerület
150 000 000 Ft
F-Fehér ház Japánban
Takaro Yamamoto építész nagyot álmodott, tókiói székhelyén magánudvart épített a családi házba.
Fonal váza Aurélie Richard
A francia dizájner Aurélie Richard egyszerű faelemeket kötött össze fonallal, középen egy üveg vázával.
A "Veth Villa" Hollandiából
Egy holland érdekeltségű építőipari cég, a 123 DV munkáját láthatjuk az alábbi képsorozaton a hollandiai Hattem városából.
    Nyerj 10000 forint értékű KIKA vásárlási utalványt! ( x )  
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2017 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek