2020. április 1.  Hugó
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Káposztás és pikáns finomságok - 3 mesés recept
2020. január 14. - Gasztronómia
Káposztás receptjeink azt bizonyítják: hagyományos alapanyagból is lehet pikáns ételt készíteni. Kulcs a bátorság, a változtatni akarás.

Káposzta? Némi leleménnyel a jó öreg növényből ínycsiklandó csemegét készíthetünk. Alábbi receptsorunk mint különlegességet tartalmazza például a szilvás-káposztás csirkecombot.

Ne riadjunk vissza az újdonságtól, hiszen a változatosság gyönyörködtet - tartja a régi latin mondás. Ha, mondjuk, magyaros konyhához szokott férjünk hallani sem akar ilyesmiről, legyünk elég bátrak, és ne kérjük ki előre a véleményét.

A képosztás csemege (akárcsak a puding) próbája az evés. Merészen tegyük az újdonságokat férfitársunk orra elé. Ha jól készítjük el a fogást, az első meglepetést a tetszés követi.

Nem elég persze az új évvel együtt csak a konyhában megújulni. Terítőinket, étkészletünket egyaránt felfrissíthetjük néhány vidám darabbal. A hatás biztosan nem marad majd el, és az étel is jobban esik.

1. Káposztás malachús

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg bőrös malaccomb vagy csülök, 1 fej hagyma, 0,5 dl olaj, 10 dkg füstölt hús, 40 dkg fejes káposzta, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 db babérlevél, 1 csokor kapor, 1 szál rozmaring, só

Elkészítés:

1. A finomra vágott hagymát forró olajon pirítsa üvegesre. Ez után tegye rá a kockákra vágott malachúst, és keverje jól össze. Sózza ízlés szerint, keverje össze, s dobja bele a babérlevelet, valamint a rozmaringot. Kevés víz hozzáadásával fedő alatt párolja, puhítsa a húst, ha szükséges, időnként pótolja az elpárolgott vizet.
2. Amikor félig puha a malachús, adja hozzá a kockára vágott füstölt húst is, és puhítsa tovább.
3. A kockára vágott káposztát akkor adagolja hozzá, amikor már majdnem teljesen megpuhult mindkét hús. Annyi vízzel öntse fel az ételt, hogy ellepje az egészet.
4. Szórja bele az összevágott kaprot, és amikor megpuhult, sűrítse be tejfölös, lisztes habarással. Forralja ki és tálalja. Díszítheti pritaminpaprikával.

2. Füstölt húsos, gerslis káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg füstölt csülök, 300 g füstölt oldalas, 800 g savanyú szálas káposzta, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 dl olaj, 3 db babérlevél, 1 kávéskanál köménymag, só, 80-100 g gersli, 0,5 l paradicsomlé, paprika, paradicsom igény szerint, a tálaláshoz: 2 dl tejföl

Elkészítés:

1. Tisztítsa meg a csülköt, csontozza ki, és vágja kockára. Az oldalast is darabolja fel. Olajon pirítsa meg a megtisztított, apróra vágott hagymát. Kevés vizet öntsön rá, és tegye bele az összevágott csülökhúst, a kivett csontját és az oldalast. 10-15 percig fedő alatt főzze.
2. Mossa ki a káposztát. Fűszerezze a húst, tegye rá a zúzott fokhagymát és a káposztát, sót. Annyi vizet öntsön rá, hogy negyedrészéig érje el. Takarja le, és az előmelegített, 160-180 Celsius-fokos sütőbe tegye. Néha kevergesse meg.
3. Amikor a hús majdnem puha, szórja bele a gerslit, öntse rá a paradicsomlevet, keverje meg, és még 20 percig süsse. Ha valaki szereti paprikával és paradicsommal, akkor elkészülte előtt 5 perccel azt is bele kell tenni. Sütőből kivéve a csontot távolítsa el, és tálalja az ételt.

3. Szilvás-káposztás csirkecombok

Hozzávalók 4 személyre: 4 db csirkecomb, 40 dkg szálas savanyú káposzta, 10 dkg füstölt hús, 2 babérlevél, 1 kisebb darab egész fahéj, 20 szem mirelit szilva kimagozva, fél deciliter olaj, ízlés szerinti mennyiségben só, csirkefűszer-keverék. A körethez: 50 dkg burgonya

Elkészítés:

1. A csirkecombokat mossa meg, ha nem szereti, húzza le a bőrét. Mossa ki a káposztát, majd 1-2 dl vízzel tegye fel főni. Tegye bele a babérlevelet, a fahéjat, a sót és a kockára vágott füstölt húst, és letakarva 40 percig főzze.
2. A csirkecombokat szórja be a fűszerkeverékkel, és serpenyőben, forró olajon mindkét oldalán süsse elő. Tegye bele a káposztába, és 20 percig párolja. Ha szükséges, pótolja a vizet. A vége felé a szilvákat szórja rá, rázza össze, és 10 percig párolja. Vigyázni kell, hogy ne legyen nagyon leveses. Tehet bele aszalt szilvát és pici csípőset, úgy ízletesebb.
3. A körethez a héjában megfőzött, megtisztított burgonyákat vágja nagyobb darabokra, sózza, majd a burgonyákat a csirke sütéséből visszamaradt olajos serpenyőben kicsit pirítsa át.

Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
További cikkek
Fánkkal kezdődjön a farsang - 3 különleges fánkrecept
Régi hagyomány a fánksütés Erdélytől Bécsig, Berlinig vagy Rómáig. »
A mediterrán diéta titka: zöldségektől a durumbúzáig
A mediterrán táplálkozás alapját a növényi eredetű nyersanyagok: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék adják. »
3 napos diéta olívaolajjal
Amikor fogyókúrázunk, még a szokásosnál is fontosabb, hogy egészséges étkek kerüljenek a tányérunkba. »
Gyógyír a konyhából
Az ételek ízét a fűszerek adják meg. »
Káposztás és pikáns finomságok - 3 mesés recept
Káposztás receptjeink azt bizonyítják: hagyományos alapanyagból is lehet pikáns ételt készíteni. »
Mennyi szín, mennyi ínycsiklandozó íz!
Lassan átveszi az ebéd utáni feketekávé helyét - a kínaiak is tudják. »
 
Laktató egytálak hideg napokra - 3 különleges recept
Lassan félidejében járunk a disznóvágási szezonnak. »
Ízletes szendvicsek
Gyerekkorunkban klasszikus tízórainak számított, amikor két szelet kenyér közé felvágottat vagy májkrémet kaptunk. »
Vadhús az ínyencek asztalára - 3 különleges recept
Ínycsiklandozó különlegesség a vadhús. »
Napi 0,5 kg mínusz finom falatokkal
Ananász, papaja, kivi és némi almaecet - máris kész a különleges koktél, amit ha reggel és este lehörpölünk, könnyen, gyorsan tűnnek el a fölösleges kilók. »
Aszalt gyümölcsöt az ételekbe - 3 finomság
A szárított gyümölcsök hosszan eltarthatók, s nem csak nyersen fogyasztható csemegék. »
Nem csak a mackók szeretik a málnát - 2 különleges finomság
Rövid a szezonja, gyorsan romlik, mégis nagyon szeretjük a málnát. »
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
Betegség: ami befolyásolható és ami nem
Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része az egészséges életvitelnek.
Visszeres a lábad? Jobb odafigyelni rá
A visszér nem csak az idősek és főként a nők betegsége, már igen fiatal korban jelentkezhetnek a tünetek.
Mindenki horkol
A harmincas férfiak egyharmada és a hatvanasok kétharmada teszi elviselhetetlenné partnere éjszakáját.
A firkától az érzelmekig - a rajz az önkifejezés legtermészetesebb módja
Mindenki hallott már a grafológiáról, amely azonban nem csak íráselemzést jelent.
Színtiszta csodaszer a víz
Nem csak a szervezet optimális működéséhez van rá szükség: a szépségünk megőrzéséhez is elengedhetetlen a víz.
Csontsovány tinik és az ő ideáljaik
Mára szinte népbetegség lett az anorexia, áldozatai leggyakrabban az önértékelési problémákkal küzdő fiatal lányok.
A jótékony króm enyhíti a meszesedést is
Sör, élesztő, hús, sajt, hüvelyesek segíthetnek.
Futás: mozogj, hogy boldog légy
Jó időben nincs is jobb, mint mozogni a szabadban.
Képes gyógyítani az emberi szervezetet
Kiváló szénhidrátforrás, ásványi anyagokban gazdag vitaminbomba a méz.
Étkezzünk normálisan!
Karcsúság, jó közérzet, test-lelki egyensúly: kiegyensúlyozott táplálkozás nélkül ezek egyike sem biztosítható.
Természetes immuntréning allergia ellen
Közeleg a pollenszezon - készüljünk fel előre a támadásra.
 
Ma
8 / 0 °C
Holnap
9 / -1 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 945 napozó  
Mai névnap
Hugó
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
DIVAT
Könnyű lófarok
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
ELADÓ Kecskemét Belvárosában, a GYENES
Kecskemét
47 000 000 Ft
Kék százszorszép (Brachyscome iberidifolia)
Egy kicsit talán furcsa, ha fehér, sárga vagy esetleg vörös virágú kék százszorszépet vásárol az ember.
Viszályvirág (Browallia speciosa)
A viszályvirág bokorszerű csucsorféle Dél-Amerika trópusi vidékeiről.
Álmok üvegből
A télikertépítés mellett számos érv szól.
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2019 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek