2017. október 17.  Hedvig
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Gömbölyítsen gombócokat! - három egyszerű, de nagyon finom recept
2015. december 06. - Gasztronómia
A mennyei étkek közé sorolják sokan a gombócokat, legyen túros-, szilvás-, gőzgombóc-, egy biztos, senki sem marad éhen a családban.

Az osztrák sípályák mellett található fogatók kedvelt kínálata a gőzgombóc, a Germknödel. Vajjal meglocsolva, mákkal megszórva vagy vaníliaöntettel nagyon finom. Aki egyet megeszik a hatalmas méretű kalóriabomba gombócból, nyugodtan csúszkálhat a hóban.

A szerényebb méretű túrógombócból 4-5 darab elegendő. Tejföllel bőségesen meglocsolva nagyon jó egy gazdag leves után, gyümölcsöntettel kitűnő desszert. Szilvás gombócból sokan képesek megenni 15-20 darabot. Persze ez attól is függ, ki mekkorára gömbölyíti a tésztát.

Készítse ön is kedve szerint, bátran kísérletezzen. A gombócok közepébe rejthet sárgabarackot, epret, forgathatja hagyományosan pirított prézlibe vagy darált mákba, színes cukordarába, darált dióba.

1. Gőzgombóc

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 ek. cukor, 6 ek. tej, 1 tojás, 1/2 mk. citromhéj, 4 ek. szilvalekvár, 4 dkg vaj, 5 dkg darált mák, 2 ek. porcukor

Elkészítés:

1. A lisztet szitálja tálba, közepébe nyomjon mélyedést, morzsolja bele az élesztőt, szórja rá a cukrot és kevés meleg tejet. Letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelessze.
2. A tojást a maradék tejjel keverje simára, adja hozzá a citromhéjat és egy csipet sót. Öntse a lisztre, és alaposan dagassza be. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától. Takarja le, és meleg helyen 20 percig kelessze.
3. A tésztát ossza négy egyenlő részre, és laposítsa el. Mindegyik közepére tegyen 1-1 evőkanál szilvalekvárt, és a tésztát formázza gombóccá. A gombócokat még 20 percig kelessze.
4. Nagy fazékban forraljon bőséges mennyiségű vizet (a gombócok főzés közben nagyon megnőnek). A gombócokat tegye óvatosan a vízbe, és fedő nélkül, lassú tűzön kb. 12 percig főzze. (Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem ragad tészta.)
5. A gombócokat szűrje le, tegye tányérra. Öntözze meg olvasztott vajjal, és szórja meg a porcukorral elkevert mákkal. Vaníliaöntettel is finom.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 520 kcal

2. Túrógombóc porcukros tejföllel és fahéjjal

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg tehéntúró, 2 ojás, 2 ek. cukor, 2 ek. búzadara, 5 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 ek. porcukor, 2 dl tejföl, 1 mk. őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A túrót dolgozza össze a tojásokkal, a cukorral, a zsemlemorzsával, valamint a búzadarával. Lefedve egy órán át pihentesse a hűtőben.
2. Forraljon bő vizet, nedves kézzel formázzon diónyi gombócokat a túrómasszából, és a forrásban lévő, sós vízben addig főzze, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrje le, csepegtesse le alaposan.
3. Közben a vajon pirítsa aranyszínűre a zsemlemorzsát. A kifőtt gombócokat forgassa bele. Porcukorral, fahéjjal meghintve, tejföllel meglocsolva tálalja.

3. Szilvás gombóc

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg lisztes burgonya, 25 dkg liszt, 1 tojás, 3 ek. olaj, 20 tk. szilvalekvár, 1 ek. őrölt fahéj, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj

Elkészítés:

1. A burgonyát mossa meg, héjában főzze puhára, majd még melegen hámozza meg, és törje át. Gyúrja össze a liszttel, a tojással, az olajjal és egy csipet sóval.
2. A tésztát nyújtsa egy cm vastagságúra, és vágja négyzetekre. Mindegyiknek a közepére tegyen egy-egy tk. lekvárt, szórja meg fahéjjal, formázza gombóccá, és sós vízben főzze addig, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Szedje ki és csepegtesse le.
3. A zsemlemorzsát pirítsa meg a vajon, a gombócokat hempergesse meg benne. Azonnal tálalja.

Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Alkalmi és mélyreható
Missoni
Ferde konty
További cikkek
Segítünk, mit egyél! Kalóriaszámláló konyhaművészet
Ha számoljuk a kalóriákat, leadhatunk a súlyunkból anélkül, hogy az ételek élvezetéről le kellene mondanunk. »
Egyszerű gyümölcsös élvezetek - 3 rendkívül finom nyári édesség
Ha nem is lesz túl gazdag az idei gyümölcstermés, azért a főidényben érdemes néhány finom édességet elkészíteni belőlük. »
Szív alakú finomság az ünnepekre
A vaníliás koszorú szerkesztőségünk kedvenc aprósüteménye. »
Borral főzött és sütött fogások - 3 különleges recept
A bor íze, zamata finomítja az ételt. »
Alufóliába csomagolva kíméletesen sül a zöldség
A zöldségköret általában párolva kerül a tányérra, de ezt nem mindenki fogyasztja szívesen. »
Két mesés almás finomság
Az a legjobb, ha hazait eszünk, gyakran csupán lé formájában kerül az asztalunkra, de mesés finomságok készíthetőek vele. »
 
Fejedelmi menü mindennapokra - 3 recept a lakomához
Lakmározni nemcsak ünnepi alkalomból lehet, hanem önjutalmazásként is. »
Ha bio, akkor egészségesebb is?
A bioélelmiszerek egészségesebbek. »
Gömbölyítsen gombócokat! - három egyszerű, de nagyon finom recept
A mennyei étkek közé sorolják sokan a gombócokat, legyen túros-, szilvás-, gőzgombóc-, egy biztos, senki sem marad éhen a családban. »
Friss, ropogós és ízletes legyen - 3 különleges virslis recept
Spórolni soha sem szégyen, különösen, amikor a világ is erre kényszerít minket. »
5 hasznos tanács zöldség fagyasztásához
Sok családban a befőzés mellett (helyett) egyre gyakrabban jut szerephez a fagyasztás. »
14 zöldség-gyümölcs, amivel meg kell barátkoznunk
A táplálkozás életminőségünk egyik garanciája - persze csak ha a megfelelő dolgokat esszük. »
Tea a testnek és a léleknek
Egy csésze még nem okoz csodát, de segít a megnyugvásban.
Kedvetlen, fáradt? Lehet, a mája rendetlenkedik!
A máj jó ideig szó nélkül gondoskodik a jégkrém, a tejszínhab, a sült krumpli, a sör vagy a gyomorkeserű okozta károk enyhítéséről.
Hogyan csökkenthetjük a poratkaveszélyt?
Az állandó lesben álló, mikroszkóp nélkül láthatatlan, apró házi poratka otthonunk természetes szemételtakarítója.
Jól kezelhető a szénanátha
Még nem ért véget a pollenszezon.
Fogcsikorgatás veszélyei: jobb, ha odafigyelsz rá!
Fáj a feje, feszül a válla? Elképesztő, hogy éjszakai fogcsikorgatás okozza a galibát.
Hogyan tartsuk meg az álomsúlyt a fogyókúra befejezése után?
Végre véget ért a fogyókúra, s ismét a régi kedvenc farmerünket hordjuk.
A hátfájás a fejben kezdődik
Alig van ma olyan felnőtt, aki ne ismerné a stressz okozta kínokat.
Az elhízás veszélyesebb az alkoholnál
Aki azt gondolja, hogy csak a nagy mennyiségű alkohol veszélyes a májra, az nagyon - stílszerűen szólva: súlyosan - téved!
Nagy levegővel boldogan - 3 légzési gyakorlat, ami megöli a stresszt
Az izgalomtól szinte kifogyunk a szuszból.
Támadnak a pajzstetvek
Szobanövényeink egyik leggyakoribb kártevője a pajzstetű.
Beavassuk-e a főnököt?
Minden munkahelyen alakulnak barátságok, bimbóznak szerelmek, de azért jobb nem összekeverni a hivatalt és a magánéletet.
Álomfejtés alapfokon
Megálmodni a megoldást - hányszor képzelte el magának a diák, amikor már lebukik a feje a fáradtságtól, és sehogyan sem jut a feladat végére.
 
Ma
12 / 7 °C
Holnap
10 / 5 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 949 napozó  
Mai névnap
Hedvig
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
 
  ROWENTA CF3710 So Curls Automata hajgöndörítő II.osztály  
DIVAT
Alkalmi és mélyreható
 
 
PLETYKA
David Bowie nyerte el posztumusz a Brit Awards zenei gála fődíjait
 
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
3. keri zöldövezeti, két generációs, medencés, parkosított villa!
Budapest 3. kerület
150 000 000 Ft
F-Fehér ház Japánban
Takaro Yamamoto építész nagyot álmodott, tókiói székhelyén magánudvart épített a családi házba.
Fonal váza Aurélie Richard
A francia dizájner Aurélie Richard egyszerű faelemeket kötött össze fonallal, középen egy üveg vázával.
A "Veth Villa" Hollandiából
Egy holland érdekeltségű építőipari cég, a 123 DV munkáját láthatjuk az alábbi képsorozaton a hollandiai Hattem városából.
    Nyerj 10000 forint értékű KIKA vásárlási utalványt! ( x )  
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2017 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek