2020. július 13.  Jenő
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Vadhús az ínyencek asztalára - 3 különleges recept
2020. január 19. - Gasztronómia
Ínycsiklandozó különlegesség a vadhús. Élvezeti értékén túlmenően élettani hatása is kedvező. Kevés zsír, viszont sok fehérje van benne. Változatos ételek készíthetők belőle.

A vadhúst a szokottnál bátrabban lehet fűszerezni, mert így az íze jobban érvényesül, illatosabb lesz. Ajánlott fűszerek: a borókabogyó, a lestyán, a szegfűbors, a babérlevél, a kakukkfű, a majoránna és a köménymag.

A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítésük is több munkát igényel. A vastagabb húsok lazítására-ízesítésére a spékelés szolgál, amelynek során szalonnacsíkokat juttatnak a rostok közé. Több időt igényel, de több lehetőséget is kínál a vadak pácolása. E húsoknál az úgynevezett száraz (olajos) és nedves (vizes) pácokat egyaránt lehet használni. Mindkettőt hideg helyen (például hűtőben) kell tartani, és viszonylag hosszú ideig. Az előbbi legalább három-négy, az utóbbi öt-hét napig is eltart. Ezalatt a hús szaftosodik, puhul, és a felhasznált fűszerek is teszik a dolgukat.

1. Szarvasragu tésztával

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg szarvashús, 1 cs. leveszöldség, 1 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 1/2 mk. szárított rozmaring, 1/2 tk. szárított oregánó, 1/2 tk. szárított kakukkfű, 2 dl vörösbor, 4 ek. olívaolaj, 2,5 dkg szalonna, 20 dkg apró hagyma, 2 ek. konyak, 1 dl húsleves kockából, 0,5 kg széles metélt tészta, 3 ek. tejföl

Előkészítés:

Előző este pácolja be a hús. A pácléhez vágja apróra a megtisztított leveszöldségeket. A húst aprítsa falatnyi darabokra. A fokhagymát hámozza meg, vágja négybe. A zöldségeket keverje össze a hússal, a fokhagymával, a szegfűszeggel, a rozmaringgal, a kakukkfűvel és kevés őrölt borssal. A bor felét keverje el az olívaolajjal, öntse a húsra. Lefedve egész éjjel pácolja.

Elkészítés:

1. A szalonnát vágja apró kockákra. A hagymát hámozza meg, és vágja négybe. A húsról szűrje egy edénybe a páclevet. A szalonnát egy nagy lábosban süsse zsírjára, adja hozzá a hagymát, és pirítsa puhára. Kapcsoljon erős tűzre. Adja hozzá a húst, és kevergetve pirítsa 10 percig. Vegye le a tűzről, sózza, borsozza, és kissé hűtse le.
2. Forrósítsa fel a páclevet a maradék borral, a konyakkal és a levessel. Erős tűzön 10 percig forralja. Szűrje a levet a húsra, és lefedve főzze 20-30 percig, amíg a hús megpuhul. Közben főzze ki a tésztát, szűrje le, csepegtesse le.
3. Keverje a húshoz a tejfölt, a tésztát, és azonnal tálalja.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 870 kcal

2. Flambírozott vaddisznószeletek

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg vaddisznófilé, 2 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 l vörösbor, 2 babérlevél, 5 szem barókabogyó, 30 dkg piros szőlő, 5 ek. olaj, 2 ek. konyak, 3 dkg margarin, 3 dkg kristálycukor

Előkészítés:

A vaddisznófilét mossa meg, szárítsa le, hártyáitól tisztítsa meg, majd szeletelje fel. A szeletek mindkét oldalát sózza és lisztezze meg, és tűzálló tálba rakja sorba. Kenje meg a húsokat a kipréselt fokhagymával, öntse le a vörösborral, tegye rá a babérlevelet, a borókabogyót, néhány szem fekete borsot, és 4 óra hosszat pácolja hűtőszekrényben. A szőlőt szemezze le, mossa meg, szárítsa le.

Elkészítés:

1. A húst szedje ki a pácléből, jól csepegtesse le. A páclevet őrizze meg. Serpenyőben forrósítsa fel az olajat, a hússzeletek mindkét oldalát süsse pirosra. Öntözze meg a konyakkal, és flambírozza, azaz gyújtsa meg a konyakot.
2. Egy másik serpenyőben melegítse fel a margarint. Tegye bele a cukrot, karamellizálja, adja hozzá a szőlőt, öntse fel egy kevés páclével, forralja fel, és öntse a húsra.
3. Lassú tűzön addig párolja, amíg a hús megpuhul, de óvatosan, nehogy a cukor miatt odaégjen. Ha a leve elfőne, kevés páclével pótolja. Zsemlegombóccal tálalja.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 5 óra 30 perc múlva
1 adag: 847 kcal

3. Őzérmék kelbimbóval

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg kelbimbó, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 2,5 dl húsleves, 8 db 5-6 dkg-os őzérme, 1 ek. olaj, 10 dkg fűszervaj

Előkészítés:

A kelbimbót tisztítsa meg. A szalonnát vágja csíkokra.

Elkészítés:

1. A szalonnát pirítsa zsírjára, a szalonnát szedje ki. Rakja a zsírba a kelbimbót, kapassa meg, és öntse fel a levessel. Lefedve 15 percig párolja. A húst mossa meg, hintse meg borssal.
2. Forrósítsa fel serpenyőben az olajat két evőkanál fűszeres vajjal. Pirítsa meg benne a hússzeletek mindkét oldalát. Közepes lángon, forgatva 10 percig süsse tovább.
3. A szalonnát keverje a kelbimbóhoz, szedje tányérra. Fektesse rá a húst, egy-egy szelet fűszervajat, és tálalja.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: 30 perc múlva
1 adag: 702 kcal

Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Bar Refaeli
Mischa Barton
Laza hajzuhatag a’lá Nicole Richie
További cikkek
Ha megtudod, miből készül, akkor is megeszed?
Mitől piros az energiaital? Ha nem tudja, olvassa el ezt a cikket. »
Tartsd be a gyümölcsszabályt!
Ha a legtöbb tápértéket akarod hasznosítani gyümölcseidből, két étkezés között falatozzál belőlük, kora reggel, de legalábbis étkezés előtt igyál gyümölcslevet - tehát mindig éhgyomorra. »
Izraeli konyha változatosságai
A tisztátlan teremtményeket, mint a sertés vagy a kagyló, nem eszik meg, ennek ellenére a furfangos ételutánzatok jellemzőek, például a garnélarák és egyéb halból készült ételek. »
Laktató egytálak hideg napokra - 3 különleges recept
Lassan félidejében járunk a disznóvágási szezonnak. »
Ízletes szendvicsek
Gyerekkorunkban klasszikus tízórainak számított, amikor két szelet kenyér közé felvágottat vagy májkrémet kaptunk. »
Vadhús az ínyencek asztalára - 3 különleges recept
Ínycsiklandozó különlegesség a vadhús. »
 
Hűsít és folyadékot pótol: egyszerű nyári levesek
Szinte bármiből készülhet hideg gyümölcsleves, ráadásul gyorsan elkészülnek. »
Ezerarcú lecsó: a nyár slágere - 3 különleges lecsó recept ínyenceknek
Ahány ház, annyiféle lecsó, de a hagyma, a paprika, a paradicsom egyikből sem hiányozhat. »
Fánkkal kezdődjön a farsang - 3 különleges fánkrecept
Régi hagyomány a fánksütés Erdélytől Bécsig, Berlinig vagy Rómáig. »
A mediterrán diéta titka: zöldségektől a durumbúzáig
A mediterrán táplálkozás alapját a növényi eredetű nyersanyagok: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék adják. »
3 napos diéta olívaolajjal
Amikor fogyókúrázunk, még a szokásosnál is fontosabb, hogy egészséges étkek kerüljenek a tányérunkba. »
Gyógyír a konyhából
Az ételek ízét a fűszerek adják meg. »
New York-i: fogyás szempillantás alatt
A filmiparban kötelező a karcsúság.
Diéta a tökéletes hajért és bőrért
A bőr az utolsó a sorban, ami megkapja a szükséges tápanyagokat az étrendből.
A tökéletesség jegyében
Válasszunk ki minden hónapban egy napot, ami csak rólunk szól.
Akarat és kitartás kell hozzá
Sajnos az elhízás hazánkban már-már népbetegségnek számít.
5 hasznos tanács, hogyan legyünk karcsúak nyáron
Egyre többen szeretnénk egészségesen, koplalás nélkül megszabadulni a fölös kilóktól.
Nyáron remek a saláta kúra: 3 nap alatt mínusz 1,5 kiló
Amikor rengeteg saláta- és zöldségféle kapható, gyerekjáték a fogyókúra.
Zóna: a hosszú élet titka
Nem zárja ki a szénhidrátokat, de főleg zöldségekben és gyümölcsökben található alacsony glikémiás indexű változatait javasolja.
4 szuperhatásos fenékfeszesítő gyakorlat
Állj meztelenül a szoba közepére, illessz mindkét farpofád alá egy-egy ceruzát.
Miről mesél a szem?
A szemfenékvizsgálat az erek állapotából képet ad a szervezet érhálózatáról.
10 napos diéta: 6-10. nap zsírsejtek kitisztítása - mínusz 2 kiló könnyedén
Határozzuk meg kedvünkre a fogyókúra időtartamát aszerint, hogy mennyit szeretnénk a közeljövőben leadni.
10 napos diéta: 4-5. nap felgyorsul az anyagcsere - mínusz 2 kiló könnyedén
Határozzuk meg kedvünkre a fogyókúra időtartamát aszerint, hogy mennyit szeretnénk a közeljövőben leadni.
Környezettudatosan is lehet élni
Nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek környezettudatos magatartásra nevelését.
 
Ma
28 / 18 °C
Holnap
28 / 17 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 947 napozó  
Mai névnap
Jenő
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
DIVAT
Hanneli farmerban durvul
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
Eladó ingatlan
Debrecen
17 990 000 Ft
Modern ház Hollandiából
Ez az otthon valóban egy modern csoda.
Finnországi mikro kabin: különleges építészeti megoldás
Robin Falck tervezte és építette ezt a Micro Cabin névre keresztelt fenomenális épületet.
"Stílusos" mini apartman
Az adott tér legtökéletesebb kihasználását láthatjuk a képeken.
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2019 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek