2020. február 21.  Eleonóra
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
A szerelem biokémiája
2020. január 24. - Ezotéria
A hormonkutatások legújabb eredményei szerint más területek aktivizálódnak agyunkban akkor, ha szerelmesek vagyunk, mint amikor csupán szeretjük partnerünket.

Egy New York-i kutató negyven szerelmes antropológushallgatója agyát vizsgálta komputertomográf segítségével. A diákoknak ismeretlen emberek fényképeit mutatták, köztük váratlanul szerelmük arcképét, miközben azt figyelték, agyuk mely területei aktivizálódnak. Az eredmény megdöbbentő volt. Kiderült, hogy szerelmesük megpillantásakor a lányoknak és fiúknak is az az agyterületük vált izgatottá, amely a dopamin nevű hormon receptorait, vagyis ennek a hormonnak a befogadására alkalmas kapcsolódási pontokat legnagyobb számban tartalmazza. Valamint az a terület, amely ezt a hormont bőven termeli.
Azt már régóta tudják az orvosok, hogy a dopamin az érzelmekért leginkább felelős, fokozott figyelmet, izgatottságot szabályozó ingerületátvivő anyag. Erősen befolyásolja az érzékelést és a hangulatot. Serkenti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődését, amely molekula arra ösztönzi, hogy figyelmét egyetlen célra, szerelmére összpontosítsa. De olyan hormonok termelődése is fokozódik, amelyek energiákat termelnek, míg más anyagok mennyisége csökken a vérben. Azonban ezek a hormonok csupán harminc hónapig termelődnek intenzíven.
Körülbelül négy év elteltével egészen másfajta anyagok termelődése növekszik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindez azért van így, mert körülbelül ennyi időre van szükség az utód nemzéséhez, a szoptatáshoz és a gyerekek biztonságához. Utána a szervezet megnyitja az utat az új utód nemzésére. A válási statisztikákból is kiderül, hogy a legtöbb szakítás éppen a kapcsolatok ötödik évében következik be.
Az utódok vállalása sok kockázattal jár. A gyermek kihordása és felnevelése is nagy áldozatokat kíván az anyától. S ez egyedül, apa nélkül nem is szokott zökkenőmentesen menni. A szaporodás sikerének alapvető feltétele egyrészt, hogy az anya és gyermeke közt alakuljon ki erős kötődés, valamint hogy az apa vegyen részt a gyerek nevelésében. Az evolúció, mint annyi mást, ezt sem bízta a véletlenre. A kötődés, illetve a szeretet biológiai alapjait az oxitocin és prolaktin nevű hormonok biztosítják. Honnan lehet ezt tudni? Nos, ha állatoknak ezeket a hormonokat injekcióban beadják, az addig nem szült nőstényállatok is ápolni kezdik az első útjukba kerülő kölyköt. Ráadásul az oxitocinnak erős szorongáscsökkentő és eufóriát okozó hatása is van. Már a szüléskor nagy adagban jelen van, s az első pillanattól megalapozza az anya és a gyermek egymáshoz való kötődését, a szeretet kialakulását. Az oxitocin társas szerepét igazolja az a felismerés is, hogy a szociális kapcsolatteremtés képességének sérülésével járó autizmus éppen az agyi oxitocinreceptorok zavarával függ össze. A szerelem elmúltával tehát, a szerelemhormon, a dopamin termelődését a szeretethormon, azaz az oxitocin kiáramlása követi, megteremtve a biológiai alapját annak, hogy a szerelmesekben fokozódjon az egymáshoz tartozás, a felelősség, az érzelmi elégedettség érzése.
Ugyanakkor, sajnos elsősorban a férfiak homloklebenyében, mely terület a szexuális vonzalomért és a képi befogadásért felelős, bizonyos ingerek hatására (például egy szép nő látványa vagy illata) aktivizálódnak az idegsejtek. Ezért állítják bizonyos kutatók, hogy az ember ismétlődő monogámiára van programozva.

Lehet, hogy az orrunkkal választunk?

Az agyban lejátszódó biokémiai folyamatok rendkívül összetettek. Az érzelmi folyamatok központja az agyban jól ismert, úgy hívják: amigdala. Ennek a mandulaalakú szervünknek a kétoldali sérülése után az érzelmi reakciók megszűnnek, a kísérleti állatok például feltűnően szelídekké válnak. Az ám, de milyen érzékelések következtében aktivizálódnak ezek az agyi területek? Kiderült, hogy a szaglásnak kitüntetett szerepe van érzelmi életünkben. Az egyes szaglósejtekből érkező inger agyunk egyik legősibb részébe, az uncusba kerül. A legnagyobb pálya innen az agy elsődleges érzékelő központjába, a thalamusba kerül. Ide futnak be a hallás és a látás ingerei is. Egy másik pálya a tudatos működés régiójába, a nagyagy homloki lebenyébe, a harmadik az úgynevezett limbikus rendszerbe visz. A limbikus rendszer az agy egyik legősibb régiója. Meghatározza az érzelmi alaphangulatot, a motivációt, és jelentős szerepe van a memória legalapvetőbb folyamataiban. Ez az ősi, tudattalan réteg lehet a felelős mindazért, ahogy a szagok viselkedésünket tudat alatt befolyásolják.

Forrás: Kiskegyed
Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
További cikkek
A boldogság gyógyító ereje
Az érzelmek hatással vannak a szervezetünkre. »
A szerelem biokémiája
A hormonkutatások legújabb eredményei szerint más területek aktivizálódnak agyunkban akkor, ha szerelmesek vagyunk, mint amikor csupán szeretjük partnerünket. »
Mi az a mágikus év?
Nagy robbanást ígér az első év, míg a záróév mindig a befelé fordulásé, amikor visszatekintünk az adott ciklusra. »
Vénusz helyzete a szeretetben
Az, hogy ki milyen mértékig képes szeretni (önmagát és másokat), a születési képletéből megmondható. »
Kapcsolatépítő harag öt parancsolata
Ha betartja a harag, a düh kifejezésének öt parancsolatát, megőrizheti a lelki békéjét és erősítheti a kapcsolatait. »
Feng Shui: Fontos a szép kilátás az otthonunkból
A ház melletti építkezési terület, a nagy parkoló vagy a főutca csi-rablók. »
 
Módosult tudatállapot józanul
A módosult tudatállapot arra való, hogy általa a szokványos határainkon kívüli tapasztalatra tegyünk szert. »
Érzelmi zsarolás
Ebben a játszmában mindig két szereplő van. »
3 egyszerű gyakorlat, ami javítja a szellemi teljesítményed
Napi tíz perc agytornával sikeresen javítható a szellemi teljesítőképesség. »
Kreativitás, önfejlesztés az Ikrek erőssége
Az Ikrek-szülött leginkább amiatt veszít az erejéből, mert gyengén szervezi meg önmagát, és ez a kreatív élet akadályává válik. »
Érzéki vagy tüzes: csillagjegyünk árulkodik a szerelmi készségekről
Vajon a Bika vagy a Kos gyengédebb az ágyban? Ki lenne kész az egész napot a szerelmi fészekben tölteni? »
Mágiára is tökéletes a szex
Már a középkorban sem volt ismeretlen a szex mágikus alkalmazása, gondoljunk csak az éjféli tűz körül meztelenül táncoló, majd szexorgián tomboló boszorkákra. »
Macskaszem egyszerűen!
Legyen tökéletes macskaszemed! Így csináld!
Fáj a fejed? Így űzd el a fájdalmat - 4 hatásos házi gyógymód
A fejfájásnak rengeteg oka lehet.
Utazz a kékre!
Felejtsd el a színhez kapcsolt negatív előítéleteidet és légy picit vagányabb, hiszen már nem a klasszikus, visszafogott tónusok fénykorát éljük.
Trombózis: Ha bizonyított a hajlam, bánjon óvatosan a fogamzásgátlókkal!
Mélyvénás trombózis esetében az alsó végtag úgynevezett mélyvénás rendszerének valamelyik ágában vérrög (trombus) képződik.
10 trükk a stressz nélküli reggelekért
A szépségnek ára van, de ha alkalmazod az alábbi trükköket, minden reggel a maximumot hozhatod ki magadból stresszmentesen.
8 játékos ötlet, ami orgazmust eredményez
Íme, nyolc izgató helyzet, amiben a leheletnyi kis semmiség segítségével valóra válthatod a vágyaidat.
Megbocsátani jó
A partnernek elfelejteni, hogy megsértette az érzelmeinket, a legnehezebb feladat egy párkapcsolatban.
7 bűn a bőr ellen
Bőrünket óvni kell a környezeti hatások ellen.
3 napos diéta: Délben hússal, este hús nélkül - naponta fél kiló mínusz
A fogyókúrázók réme a jojóeffektus.
Gyógynövényekkel a bőrhibák ellen
Ráncok, tág pórusú bőr, acne, pigment- és májfoltok: bántó problémák, amelyekre azonban létezik megoldás.
Az álom a legjobb kozmetikum
Az éjszakai arckrémek és testápolók ugyan kezcezően hatnak a bőr állapotára miközben alszunk, ám fontos az is, hogy jól kialudjuk magunkat.
Így kapcsold erotikára az agyad!
Még a minden tekintetben összeillő szerelmes párokat is rengeteg külső hatás tudja letéríteni a szenvedély útjáról.
 
Ma
11 / -2 °C
Holnap
9 / 0 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 945 napozó  
Mai névnap
Eleonóra
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
DIVAT
Könnyű lófarok
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
Kispostavölgyben megvételre kínálok egy 1065
Pécs
6 000 000 Ft
Keyhole ház
Eastern Design Office szokatlan építészeti megoldásairól ismert, a Keyhole házat egy egyszerű ötlet ihlette.
Tanulósarok
A tanulás otthoni feltételeinek megteremtése nagyon fontos, hiszen a jó körülmények pozitívan befolyásolják a teljesítőképességet.
H ház Mattch-től
A H ház egy minimalista otthon Nagoya lakóövezetében, amit Mattch tervezett.
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2019 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek