2020. február 27.  Ákos, Bátor
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Érzelmi zsarolás
2020. január 24. - Ezotéria
Ebben a játszmában mindig két szereplő van. Az egyik a zsaroló, aki ismeri ellenfele gyengéit, így befolyásolni tudja a cselekedeteit. A másik az áldozat, aki mindig enged, és akit emiatt könnyű kihasználni. Akiből zsaroló lesz, az általában nem tudja elviselni a csalódást - vagy azért, mert túlzottan elkényeztették, vagy azért, mert épp ellenkezőleg: soha nem fejezhette ki a kívánságait.

A zsaroláshoz szorosan kapcsolódik a konfliktus és a hatalmi harc fogalma. Susan Forward, a nemzetközileg elismert terapeuta szerint a gyakorlat azt bizonyítja, hogy amikor az érzelmi zsarolás beszüremkedik egy kapcsolatba, alapvetően megváltoztatja annak légkörét. Egyre fagyosabb lesz a hangulat, és ebben a fagyos hangulatban a felek elveszítik rugalmasságukat, ami eddig átsegítette őket a zökkenőkön. A hétköznapi emberi viszonylatokat engedmények és viszontengedmények szabályozzák. Amikor azonban kivész a kompromisszumkészség az egymással szemben álló felekből, szinte belekényszerülnek - belefagynak kellemetlen szerepükbe. Amikor a feleség örökké megsértődik, duzzog, mosolyszünetet tart, mert a férje a barátaival elmegy sörözni vagy focizni. Én már nem is vagyok fontos! Tőled meg is halhatok - mondja, és valóban rosszulléteket produkál, hogy bűntudatot keltsen a párjában.
Vagy amikor az egyetlen fiát egyedül nevelő édesanya mindig akkor lesz rosszul, amikor (már középkorúvá cseperedett) fia üdülni utazna, vagy az új barátnőjénél töltené a hétvégét. A váratlan szívgörcseivel rá tudja venni a férfit, hogy inkább mellette maradjon, lemondva a kellemesnek ígérkező programot. S közben elköveti azt a hibát, amit az érzelmi zsarolás többi áldozata is, hogy megpróbálja megérteni anyja túlzott ragaszkodását.
Susan Forward szerint az érzelmi zsarolók négy álarc mögé rejtőznek.

1. A büntető

Ő viselkedik a legkirívóbban. Duzzog, veszekszik, fenyegetőzik, korlátlan egyeduralomra törekszik minden kapcsolatában. "Ha elmész, elhagylak…" "Többé nem látod a fiadat…" Ezek ijesztő fenyegetések.
A büntető szülők gyakran kényszerítik arra gyermekeiket, hogy válasszanak köztük, és a szívüknek kedves személyek között. S ha nem őket választják, árulónak kiáltják ki a saját gyereküket. A megzsaroltak pedig abban az illúzióban ringatják magukat, hogy ha egyszer lemondanak a "nem méltó" partnerről a családi béke kedvéért, találnak majd olyat, aki megfelel a szülőknek.
A büntető házastárs mosolyszünettel, rideg viselkedéssel, a szex megtagadásával hozza párja tudomására, hogy nem tetszik az, amit épp csinál.

2. Az önbüntető

Azzal fenyegetőzik, hogy kárt tesz magában, ha nem kapja meg, amit akar. "Megölöm magam…" – mondja, vagy nem mond semmit, csak nem eszik, "nem tud" aludni. Az önbüntetők kedvelik a hisztérikus jeleneteket. Az ilyen ember gyakran önállótlan, és erősen függ a társaitól. Amennyiben zsarolni kezdi, minden nehézséget az ő vétkének tüntet fel, minden felelősséget rá hárít. Míg a büntetők tehetetlen, kiszolgáltatott gyermekké teszik partnerüket, az önbüntetők maguk válnak gyermekké. Elvárják, hogy a másik tegye rendbe az életüket.

3. A szenvedő

Örökké kesereg. "Rám se nyitjátok az ajtót… Nem is érdekel titeket, mi történik velem… Azt se vennéd észre, ha meghalnék…" Fájdalmas arccal, könnyes szemmel panaszolja fűnek-fának, mennyire rosszul bánnak vele a szerettei. A szenvedő arra játszik, hogy felébressze a másikban ott lakozó megmentő-gondviselő ösztönt. De ha megkapja a kért segítséget, másnap már többet és még többet követel. Aki gondját akarja viselni, annak egy életen át viselnie kell ezt a terhet.

4. A mézesmadzag-húzogató

A legfondorlatosabb zsaroló. Megígér mindent, szerelmet, pénzt, előléptetést, esküvőt, csak teljesítsék a kívánságát. A jutalom valóban ígéretesnek tűnik, menten semmivé foszlik. Beletelik némi időbe, mire a megzsarolt rájön, hogy bolonddá tették.
A zsaroló titkon kilesett félelmeinkre alapozza tudatos és tudattalan stratégiáját. Mivel a közelünkben él, nem nehéz kifigyelnie, mitől hátrálunk meg, miért izgulunk, mitől feszül meg a testünk. Maga a zsaroló is félelmei rabja. Ebben a kétoldalú játszmában tehát mindkét felet a félelem mozgatja.
Egyikünk sem tökéletes, és valamennyien követünk el hibát, ha azonban folyton bírálgatnak minket, és minden cselekedetünkben folyton hibát fedeznek fel, előbb-utóbb magunk is hisszük, hogy valami nincs rendben velünk. Hogy is lehetne igazunk, amikor egy nekünk fontos, hozzánk közel álló személy az ellenkezőjét bizonygatja?
Talán érzéki csalódás áldozatai vagyunk. A végén nem hiszünk a szemünknek, és másokra hagyjuk, hogy ők mondják meg, mi az egyedül helyes és üdvözítő magatartás. Különösen életünk tekintélyt parancsoló szereplői vannak ránk ilyen hatással, a szüleink, de megzsarolhat bennünket a szerelmünk vagy egy rajongásig tisztelt barátunk is. Teheti ezt azért, mert eleve a magunkénál nagyobb bölcsességgel és hatalommal ruházzák fel ideáljainkat. Ha érezzük is, hogy nem egészen tisztességes a kérésük, igazat adunk és engedünk nekik. Különösen azok a nők hódolnak be könnyen, akiknek korán a fejükbe vették, hogy nőként alacsonyabb rendű lények, akiknek ítélőképessége szükségképpen homályos, szemben a férfiakkal, a logikus gondolkodás megtestesítőivel.
A kétely néha elhomályosítja a tisztánlátásunkat. Hiszen ez veszélyes is lehet, mert roppant horderejű lépésekre kényszerít.
A zsarolás legtöbbször apróságokkal kezdődik. Nem is vesszük észre, hogy engedményeinkkel mintegy megjutalmazzuk a zsarolót.
Ez nem azt jelenti, hogy ne teljesítse kedvese, szülei vagy barátja kérését. Inkább arra figyeljen, hogy csak olyasmit tegyen meg, ami miatt nem kell áldozattá válnia. Ha képes arra, hogy kijelölje a határokat - eddig és ne tovább -, akkor elejét veheti a zsarolásnak.

Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
További cikkek
A boldogság gyógyító ereje
Az érzelmek hatással vannak a szervezetünkre. »
A szerelem biokémiája
A hormonkutatások legújabb eredményei szerint más területek aktivizálódnak agyunkban akkor, ha szerelmesek vagyunk, mint amikor csupán szeretjük partnerünket. »
Mi az a mágikus év?
Nagy robbanást ígér az első év, míg a záróév mindig a befelé fordulásé, amikor visszatekintünk az adott ciklusra. »
Vénusz helyzete a szeretetben
Az, hogy ki milyen mértékig képes szeretni (önmagát és másokat), a születési képletéből megmondható. »
Kapcsolatépítő harag öt parancsolata
Ha betartja a harag, a düh kifejezésének öt parancsolatát, megőrizheti a lelki békéjét és erősítheti a kapcsolatait. »
Feng Shui: Fontos a szép kilátás az otthonunkból
A ház melletti építkezési terület, a nagy parkoló vagy a főutca csi-rablók. »
 
Módosult tudatállapot józanul
A módosult tudatállapot arra való, hogy általa a szokványos határainkon kívüli tapasztalatra tegyünk szert. »
Érzelmi zsarolás
Ebben a játszmában mindig két szereplő van. »
3 egyszerű gyakorlat, ami javítja a szellemi teljesítményed
Napi tíz perc agytornával sikeresen javítható a szellemi teljesítőképesség. »
Kreativitás, önfejlesztés az Ikrek erőssége
Az Ikrek-szülött leginkább amiatt veszít az erejéből, mert gyengén szervezi meg önmagát, és ez a kreatív élet akadályává válik. »
Érzéki vagy tüzes: csillagjegyünk árulkodik a szerelmi készségekről
Vajon a Bika vagy a Kos gyengédebb az ágyban? Ki lenne kész az egész napot a szerelmi fészekben tölteni? »
Mágiára is tökéletes a szex
Már a középkorban sem volt ismeretlen a szex mágikus alkalmazása, gondoljunk csak az éjféli tűz körül meztelenül táncoló, majd szexorgián tomboló boszorkákra. »
Stresszoldó pilates otthon
Kezdőknek is ajánljuk a stresszoldó, kondíciójavító, hátfájás enyhítésére, sőt még a megelőzésére is szolgáló tornát, a pilatest.
5 házi praktika, hogyan varázsold üdévé a szempárt
Reggelente a tükörben sokszor látunk a szem alatt árnyékokat.
Természetes anyagokkal a haj szépségéért
Növényi kivonatokat az idők kezdete óta használt az emberiség a haj gyógyítására, ápolására és szépítésére.
Párkapcsolat lélektana: A hiszti nem segít, sőt, mindent elront
Amikor az ember féltékenységről beszél, leginkább a társa elvesztésétől fél.
Core-tréning: alakot formál, a gerincünket is erősíti
Az új s egyre népszerűbb sportprogram, a test középpontjának edzése, nemcsak az alakot formálja, a gerincünket is erősíti.
Családi erőszak
Felmérések mutatják: minden ötödik családban bántalmazza a férj, az élettárs, az apa a nőt, sőt gyakran a gyerekeket is.
Körültekintően válasszunk sportágat a gyereknek!
A gyerekeink keveset mozognak.
A férfi társadalom kezd a háttérbe szorulni
A gyengébbik nem kevésbé támaszkodik a férfiakra, lelkiismeretesebb és szolgalmasabb.
Szabaduljunk meg a narancsbőrtől!
A narancsbőr, a hepehupás, hullámos bőrszövet általában a nőknél jelentkezik, függetlenül a korunktól és a súlyunktól.
Macskaszem egyszerűen!
Legyen tökéletes macskaszemed! Így csináld!
Fáj a fejed? Így űzd el a fájdalmat - 4 hatásos házi gyógymód
A fejfájásnak rengeteg oka lehet.
Utazz a kékre!
Felejtsd el a színhez kapcsolt negatív előítéleteidet és légy picit vagányabb, hiszen már nem a klasszikus, visszafogott tónusok fénykorát éljük.
 
Ma
11 / -2 °C
Holnap
9 / 0 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 945 napozó  
Mai névnap
Ákos, Bátor
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
DIVAT
Könnyű lófarok
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
Békéscsaba belvárosában, az Andrássy úton,
Békéscsaba
21 900 000 Ft
Ha kienged a fagyott talaj, lehet már vetni a korai zöldségeket
Legfőbb ideje megtervezni, mit ültessünk a veteményes kertbe.
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
Keyhole ház
Eastern Design Office szokatlan építészeti megoldásairól ismert, a Keyhole házat egy egyszerű ötlet ihlette.
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2019 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek