2019. június 16.  Jusztin
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Azt akarom, hogy maradj!
2019. május 21. - Baba-mama
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?

Felkutattuk a lehetőségeket, beszéltünk a lehetséges gyerekvigyázókkal, kiválasztottuk azt a gyermekvigyázási formát, melyet a legjobbnak érzünk fiunk vagy lányunk számára, és a nagy nap egyre közeledik. Hogyan könnyíthetjük meg a gyermek életében ezt az átállást? Amikor arra gondolunk, hogy a gyermek egy új környezetbe kerül, akkor elsősorban arra figyelünk, hogy milyen az átállás a gyermek számára, de gyakran, főleg ha a gyermek még csecsemőkorban van, a szülőnek is át kell állnia. E változás következményei gyakran az egész családra kihatnak.

Hogyan segítsünk magunknak?

A szülők gyakran érzik magunkat magányosnak, szomorúnak és tele vannak félelemmel, ha gyermeküket valaki másra kell bízniuk. Azt érezzük, hogy meg kell védenünk gyermekeinket, és talán versenytársnak fogjuk fel a gyermekünk gondozásában segítő személyeket. Számítsunk arra, hogy lesz egy kis bűntudatunk, és hogy először elvesztésnek fogjuk megélni ezt a dolgot. Sokat segíthet ebben az, ha ezt az élményt már átélt szülőkkel beszélgetünk. Egy óvoda úgy kezelte a családokra gyakorolt hatást, hogy meghívták az előző év "veteránjait", akik már megküzdöttek ezzel a változással. Meséltek átélt érzelmeikről, kezdve a megkönnyebbüléstől, szomorúságon át a reményig, így az új szülők már tudták, hogy mire számítsanak és megértették azt is, hogy érzéseik teljesen normálisak.

Gyakori tanács, hogy a szülőknek meg kell változtatniuk az elbúcsúzással kapcsolatos nézetüket: úgy kell ezt felfogni, hogy így segítenek a gyermeknek megtanulni kalandot tenni, és hogy ettől a gyermek megtanulja, hogyan közelítse meg a világot lelkesedéssel, előre örülve az új nap meglepetéseinek.

Hogyan segítsünk a gyermeknek?

Ami a gyermeket illeti, számítani kell egy bizonyos átállási időszakra. A gyerekek reakciója az elválásra nagyon sokféle lehet. Lesz, aki félni fog az új dologtól és nem akarja, hogy ott hagyjuk; és lesz, aki nagyon lelkesen fog nekiindulni az új napnak. Este pedig lesz, aki ingerlékeny és követelőző lesz, és azt akarja hogy vegyük fel, s lesz, aki majd elutasít minket, mintegy megbüntetve minket, azért, hogy reggel ott hagytuk.

Léteznek azonban módszerek arra, hogyan lehet a lehető legkisebbre csökkenteni ezt az érzelmi törést. Segítsünk a gyermeknek hozzászokni az új körülményekhez a fokozatosságon keresztül. Ha lehetséges, ne hagyjuk gyermekünket már az első alkalommal egész napra az idegen helyen - először csak néhány óráig legyünk ott, látogassuk meg az óvodát vagy a bölcsödét és az ott dolgozó pedagógust, beszélgessünk az új játékokról, emberekről és tevékenységekről, melyekkel találkozni fog. Ha saját házunkban vigyáz valaki a gyermekre, akkor először csak egy rövid időre hagyjuk őket egyedül, majd jöjjünk vissza. Így fog hozzászokni a gyermek ahhoz, hogy szülei elmennek, de vissza is fognak jönni.

Átmeneti tárgyak is segíthetnek abban, hogy a gyermek nyugodtabban érezze magát. Adjunk a gyermeknek egy tárgyat otthonról, vagy ami a miénk - ez ránk fogja őt emlékeztetni és talán érezni fogja a kettőnk közötti kapcsolatot. Idősebb gyermek esetén akár őt magát is megkérhetjük a tárgy kiválasztására. Ez lehet egy illatunkat őrző zsebkendő, egy kép kettőnkről kedvenc parkunkban, vagy egy kis üzenet, melyet mi írtunk és a zsebében tartja. Amikor készülünk elindulni, mondjuk meg a gyereknek, hogy mikor fogunk visszajönni. Mutassuk meg neki az órán, még ha azt nem is ismeri. Mondjunk neki a következőt: "Ha a kismutató az ötösre ér, akkor jövök érted."

Próbáljuk betartani ígéretünket. Ügyeljünk arra, hogy soha, de soha ne osonjunk ki, még ha gyermekünk nagyon kicsi is, mert a gyermek nem fog megbízni az új környezetben, ha hirtelen eltűnünk onnan. A kiosonás egyszerű megoldásnak tűnhet az elején, de hosszú távon mindkettőnk számára csak rosszabb lesz - a következő alkalommal ugyanis félelemmel tele fog minket figyelni, és számítani fog eltűnésünkre.

Talán úgy tudjuk a legjobban elősegíteni a gyermek beilleszkedését ebbe az új környezetbe, ha magunk is jól érezzük magunkat a kiválasztott gyerekvigyázási lehetőséggel kapcsolatban. A gyermekek érzik szüleik félelmét vagy szomorúságát és mindezt magukévá is teszik. Sok szülő szeretné tudni, hogy ezek a gyermekvigyázási formák jók vagy rosszak a kisgyermekek számára. De ez így ebben a formában egy túlságosan leegyszerűsített kérdés. Így ugyanis egy vagy-vagy helyzetet sejtet: az intézményes gyermekvigyázást szembe állítja a szülői gondozással, a dolgozó anyukát az otthon maradó anyukákkal. Ehelyett inkább fogjuk fel a gyermekvigyázást úgy, hogy az segít a gyermeknek kikalandozni a világba, de utána vissza fog térni édesanyjához és édesapjához, akiknek teljes életük van, és akik boldogan fordítják figyelmüket a hazatérő gyermekre. A szülők mindig a legfontosabbak a gyermekek életében, de egy jó gyerekvigyázó segít abban, hogy a lehető legjobb szülők legyünk. Ezért a legfontosabb az,
1. hogy jól válasszuk ki azt, amely egyaránt megfelel nekünk és a gyermekünknek is,
2. hogy betartsuk az időre vonatkozó ígéreteinket, hogy gyermekünk megbízhasson bennünk,
3. hogy álljunk a fiúnk vagy lányunk rendelkezésére, amikor este hazamegyünk vele.

Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Jennifer Morrison
Rochas
Emmy Rossum
További cikkek
Így segíthetjük a baba fejlődését: 3 egyszerű gyakorlat
A fejlődést a változatos ingerek és a napi rendszerességgel végzett gyakorlatok hozzák meg. »
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot? »
A cumisüveg pohárpótló eszköz, nem vigasztalásra alkalmas tárgy
Hosszan lehetne sorolni a cumisüveg előnyeit. »
Használjuk helyesen a testünket!
A hormonok hatására lazábbá válnak a szalagok és az ízületek. »
Miért veszélyes a rózsahimlő a terhes nőre?
A rózsahimlő fertőző vírusbetegség, amely a legtöbb esetben jóindulatúan zajlik. »
Szépségápolás kismamáknak
Összegyűjtöttük, mit tehetünk (és mit nem) azért, hogy pocakosan is jól érezzük magunkat a bőrünkben. »
 
Kicikizik, mert udvarias, illedelmes, figyelmes
Gyakran okoz gondot a szülőknek, ha gyermekük olyan osztályba jár, ahol a gyerekek nem köszönnek, tolakodnak, egymás szavába vágnak. »
Halasztott kismamakor
Nem ritka a nő, aki 35 éves kora után hozza világra első gyermekét. »
Kismamák bőrhibái - akár maradandó is lehet
A terhesség alatt és után a hormonális hatások és a bőr megnyúlása miatt jó néhány előnytelen változást észlel a bőrén a kismama. »
Miért létfontosságú az alvás a csecsemő fejlődéséhez?
Mi történik, amikor a baba becsukja szemét? Bármily meglepő, de a baba ilyenkor is tanul. »
Kismamák lábboltozat-problémái
A várandósság ideje alatt a lúdtalpfájdalmak majdnem olyan gyakran jelentkeznek, mint a derékfájás, és legalább annyira meg tudják keseríteni az életet is. »
2 jó tanács, hogyan őrizzük meg szépségünket
Kilenc hónapunk van felkészülni a baba fogadására. »
Érzelmi életünk befolyásolja egészségünket!
Az erős érzelmek egyáltalán nem ártalmasak az egészségre.
Családra szabott pihenés
Ausztria legdélibb tartományában kilenc fürdőtóban élvezhetjük az életet.
Férfit, nőt, de milyet?
Mindhiába internet, mobilmánia, emancipáció, a vágyaink nem tartanak lépést a villámgyors változásokkal.
Rodosz: Ha nem is a legnagyobb, de a legnaposabb közkedvelt görög sziget
Vakító napsütéssel, bájos óvárosokkal és hatalmas szállodákkal, kilométernyi hosszan kígyózó strandokkal fogadja a turistákat.
Hasznos tippek kirándulóknak
A gyaloglás mindenkinek ajánlható mozgásforma.
Alszol eleget?
Sajnos a 24 óra nem elég mindenre, hát lecsippentünk egy picit az alvásból.
5 fegyver a gonosz mondatok ellen
Sértés mindenkit ér.
Olykor a biztos jel is csalhat
Egyes panaszok alapján még a leggyakorlottabb orvos is helytelen következtetésre juthat.
Elvált szülők bosszúja
Az egykor örök hűséget fogadott párok gyakran vérre menő csatákat vívnak a bíróságokon - és azokon kívül is - a gyerekért és a pénzért.
6 hasznos tanács, amit érdemes megfogadni
Egyre többen szeretnénk egészségesen, koplalás nélkül megszabadulni a fölös kilóktól.
Pakolások, masszírozások a friss, üde bőrért
A tengeri homokos bőrradírozás után eltűnnek az elhalt hámsejtek, megélénkül a mikrokeringés, a bőr megfiatalodik, üde és friss lesz.
Miért szeretjük mi annyira a zsebhokit?
Egy kézen alig tudom megszámlálni az okait.
 
Ma
16 / 7 °C
Holnap
17 / 8 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 946 napozó  
Mai névnap
Jusztin
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
DIVAT
Pompás pirosítók
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
Nyíregyháza Simai út közelében,
Nyíregyháza
15 000 000 Ft
Westside Road: különleges családi ház Kaliforniából
A Dowling Studios munkáját dicséri ez a gyönyörű családi ház, amit Sonoma-ban, Kalifornia egyik kisvárosában építettek fel.
Simon Busse széke
Simon Busse ismét különlegeset alkotott ezzel a három lábú székkel, ami a Marionet nevet kapta.
Megkapó világítási ötletek a fürdőszobánkba
A fürdőszoba világításának megtervezése fontos része a helyiség kialakításakor, ezért érdemes kellő hangsúlyt fektetni erre a témára.
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2019 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek