2017. október 17.  Hedvig
   
   
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Kényes kérdés a véralvadás
2011. május 24. - Test és lélek
A véralvadás zavara még nem betegség, inkább egyfajta állapot, ami egyéb betegségek vagy szervezeti diszfunkciók következménye. Sokféle esetben kell véralvadásgátló terápiát végezni, akár önmagában, akár kiegészítő kezelésként.

Az egyik leggyakoribb eset a szívbillentyű-beültetés vagy egyéb műbillentyű beültetése, melyre kicsapódik a véralvadék. Ez az alvadt vérdarabka ideig-óráig növekszik, majd leszakad és a vérkeringésbe kerülve útjára indul. Ha szűkületbe érkezik, beszorul az érbe, megáll, és eltorlaszolja véráram útját. Ez a trombózis, ami gyakran a lábszárban keletkezik. Ha azonban életfontosságú szervezet torlaszol el, életveszélyes állapot alakul ki.
Vérünket hajlamosak vagyunk egy homogén, vörös színű folyadéknak tekinteni, azonban sokféle anyagot tartalmaz: sejtek, fehérjék, hemoglobin, immunsejtek, vérlemezkék, vörösvérsejtek stb. Valójában sűrű massza lenne, szervezetünkben mégis képes megőrizni folyékony állapotát, így el tud jutni a sok kis hajszáléren keresztül a legutolsó sejtünkig is.
Ha a vér kikerül az ereinkből, akár a külvilág felé, akár belső vérzésekkel egyéb szervek, belső üregek felé, akkor nagyon gyorsan megszilárdul. Nagyon fontos és hasznos, mert így elzárja az adott érpálya sérülését, és megakadályozza a folyamatos vérzést, vérszivárgást. Ha azonban a véralvadás az éren belül történik meg, eltömi-elzárja azt az eret, amelyben keletkezik.
Az alvadást egy nagyon bonyolult belső szabályozórendszer irányítja. Amikor véralvadási időt mérünk, akkor arról kapunk pontos információt, hogy ez a szabályozórendszer hogyan működik. A véralvadást jelző értékek egészséges emberek esetében közel egyenlők. A véralvadás ideje nagy változó lehet, és tapasztalható egy napi, heti, havi ingadozás is, egyéb betegségektől, állapotoktól függően. A megoldás tehát a véralvadási értékek terápiás tartományának elérése és megtartása. Ma már van olyan műszer, amellyel gyorsan ellenőrizhető, hogy helyes dózisban kapja-e a beteg a gyógyszert, tehát a terápiás tartományban tud-e maradni. Az otthon is használható készülék a vércukormérőhöz hasonlóan, egyszerűen működik. Egy csepp vért veszünk az ujjbegyből, és egy - a készülékbe helyezett - tesztcsíkkal ellenőrizhetők az értékek.
Saját terápiás tartományunkat csakis az orvosunk határozhatja meg, ez betegségenként is változik. A véralvadási zavarok súlyos zavarnak számítanak, így a folyamatos orvosi ellenőrzés minden esetben szükséges! Ez az állapot havonta legalább egy rutinellenőrzést kíván meg, laboros vérvétellel, de az utazás, a várakozás stb. sok betegnek terhet, számos kötöttséget jelent. A véralvadásra az életvitel is hatással bír: a táplálkozás, a hormonváltozások és lázas állapotok, egyéb gyógyszerek, így az otthoni ellenőrzéssel való állapotkövetés fokozott biztonságérzetet adhat a betegnek.

Ha túl sűrű a vérünk, trombózist okozhat

Vannak olyan állapotok, amikor a szervezet belső finom szabályozórendszere felborul, és nem tudja a helyzetnek megfelelően tenni a dolgát. Visszatérve a műbillentyűk példájára: az ilyen a szervezet testidegen anyagként érzékeli, és igyekszik véralvadékkal körbevenni, elszigetelni, megszabadulni, ily módon megvédeni a szervezetet az idegen anyagtól. Ha a véralvadék leszakad, fontos szerveknél elzáródást okozhat. A véralvadásgátlók ennek a megakadályozására szolgálnak. Ez azonban mellékhatásokkal jár, tehát véralvadásgátló szedésekor a sérüléseknél nehezebben alvad meg a vérünk, mesterségesen vérzékennyé válunk.

Életveszélyes, ha túl híg a vér

Ha túl nagy dózisban szedjük a véralvadásgátlót, az is veszélyes, mert kisebb sérülések által elvérezhetünk. Olyan kis, belső mikrosérülésekről van szó, melyeknek naponta ki vagyunk téve. Ha csak leugrunk egy lépcsőről, elpattanhat egy hajszálér. Egy nagyobb nyelésnél az étel felkarcolhatja a nyelőcsövet, vagy megsérülhet a gyomor. Megerőltető testhelyzetek okozhatnak kisebb ízületi vérzéseket. Egészséges embernél ezeket észre sem vesszük. De ha a véralvadásgátló tablettákkal mesterségesen gátolt az alvadási folyamat, akkor ezek az akár napokig tartó mikrovérzések veszélyessé válhatnak. Az érintett szerv beduzzadhat, roppant fájdalmassá válik, esetleg vérszegénység is kialakulhat.

Legújabb hajtrendek - Így csináld!
Alkalmi és mélyreható
Missoni
Ferde konty
További cikkek
Tea a testnek és a léleknek
Egy csésze még nem okoz csodát, de segít a megnyugvásban. »
Jól kezelhető a szénanátha
Még nem ért véget a pollenszezon. »
Hogyan tartsuk meg az álomsúlyt a fogyókúra befejezése után?
Végre véget ért a fogyókúra, s ismét a régi kedvenc farmerünket hordjuk. »
Az elhízás veszélyesebb az alkoholnál
Aki azt gondolja, hogy csak a nagy mennyiségű alkohol veszélyes a májra, az nagyon - stílszerűen szólva: súlyosan - téved! »
Raw-diéta: Nyers koszton, mint a nyulak
Úgy 40 ezer éve főzzük meg táplálékunkat, így téve ízletesebbé, könnyebben emészthetőbbé. »
A magyar csodafogyi: 2 hét alatt -5 kiló
Barátnők, kolléganők és még haverok is egy csodareceptet küldözgetnek egymásnak. »
 
Kedvetlen, fáradt? Lehet, a mája rendetlenkedik!
A máj jó ideig szó nélkül gondoskodik a jégkrém, a tejszínhab, a sült krumpli, a sör vagy a gyomorkeserű okozta károk enyhítéséről. »
Fogcsikorgatás veszélyei: jobb, ha odafigyelsz rá!
Fáj a feje, feszül a válla? Elképesztő, hogy éjszakai fogcsikorgatás okozza a galibát. »
A hátfájás a fejben kezdődik
Alig van ma olyan felnőtt, aki ne ismerné a stressz okozta kínokat. »
Nagy levegővel boldogan - 3 légzési gyakorlat, ami megöli a stresszt
Az izgalomtól szinte kifogyunk a szuszból. »
5 biztos pont, ami segít átvészelni a rossz időszakot
Néha összecsapnak a fejed felett a hullámok, ám ha van egy bármikor előkapható stratégiád arra, hogyan oldd meg a nehézségeket, könnyen átvészeled a rossz időszakokat. »
4 gyors meditációs gyakorlat
Milyen jó lenne egy kicsit leereszteni! - sóhajtjuk sorban állás, munka, takarítás közben. »
Hogyan csökkenthetjük a poratkaveszélyt?
Az állandó lesben álló, mikroszkóp nélkül láthatatlan, apró házi poratka otthonunk természetes szemételtakarítója.
Támadnak a pajzstetvek
Szobanövényeink egyik leggyakoribb kártevője a pajzstetű.
Beavassuk-e a főnököt?
Minden munkahelyen alakulnak barátságok, bimbóznak szerelmek, de azért jobb nem összekeverni a hivatalt és a magánéletet.
Álomfejtés alapfokon
Megálmodni a megoldást - hányszor képzelte el magának a diák, amikor már lebukik a feje a fáradtságtól, és sehogyan sem jut a feladat végére.
Boldogsághányadost jelez az SQ
Az értelmi és az érzelmi intelligencia mellett fontos szerepe van a spirituális intelligenciának.
Kedvezőtlen alaprajz megöli a helyiséget
Egy rosszul kialakított helyiség elszívja az energiánkat, átgondolt tervvel azonban, fel is dobhatjuk azt.
Allergiások háztartása
Nemcsak a parlagfűre, de sok egyébre is egyre többen érzékenyek.
Veszélyes az alvaszexelés!
Igaz, nem kerül gyakran szóba, de a szexológusok szerint az alvajáráshoz hasonlóan alvaszexelés is létezik.
Ki vagy Te?
Mire vágysz most? Szeretnél nagyobb anyagi biztonságot? Egy stabil munkahelyet, ahol elismerik a munkádat? Szeretnél egy igazi lelki társat, akit szeretsz és aki viszont szeret? Szeretnél kiegyensúlyozott kapcsolatot a téged körülvevő emberekkel? Szeretnél boldogabb lenni? Ha bármelyikre is igen volt a válaszod, akkor még bőven van mit tenned önmagadért.
Az Út - önmagad felé
A spiritualitás (ismét) egyre nagyobb teret hódít magának világunkban, egyre többen eveznek ezoterikus vizekre, azt remélve, hogy a bennük felmerülő kérdéseikre választ kapnak, illetve élethelyzeteik során kialakult gondjaikat nagyobb sikerrel lesznek képesek megoldani.
Fejleszd az SI-det!
A témába vágó könyvek és ismeretterjesztő filmek mellett a leghatékonyabb módja a szexuális intelligencia fejlesztésének egy olyan partner, akivel őszintén lehet beszélgetni.
5 érv, hogy miért élj boldog párkapcsolatban
Az együttélés szövetség, amelyben gyakran kell kompromisszumot kötni, esetleg áldozatot hozni - mindkét félnek.
 
Ma
12 / 7 °C
Holnap
10 / 5 °C
 
Nem vagy még tag? »
46 949 napozó  
Mai névnap
Hedvig
Küldj te is képeslapot!
Napi horoszkóp
 
  Minden idők leghatékonyabb fogyókúrái! Mi most összegyűjtöttük neked.  
 
  Tristar MP-2398 Beauty set Manikűr-pedikűr készlet  
DIVAT
Alkalmi és mélyreható
 
 
PLETYKA
David Bowie nyerte el posztumusz a Brit Awards zenei gála fődíjait
 
Nyereményjáték
Ingatlan ajánló
5. ker. Arany János utcában teljesen berendezett gépesített 3. 5 szobás lakás kiadó!
Budapest 5. kerület
210 000 Ft
F-Fehér ház Japánban
Takaro Yamamoto építész nagyot álmodott, tókiói székhelyén magánudvart épített a családi házba.
Fonal váza Aurélie Richard
A francia dizájner Aurélie Richard egyszerű faelemeket kötött össze fonallal, középen egy üveg vázával.
A "Veth Villa" Hollandiából
Egy holland érdekeltségű építőipari cég, a 123 DV munkáját láthatjuk az alábbi képsorozaton a hollandiai Hattem városából.
    Nyerj 10000 forint értékű KIKA vásárlási utalványt! ( x )  
 
 
Jelmagyarázat:   - Ismerősöd   - Ismerősnek jelölt   - Ismerősnek jelölted  
© 2009-2017 Comeon Médiaajánlat Kapcsolat Adatkezelés Felhasználási feltételek